Journalistlaget med støtteaksjon for Afghanistans journalister

I forbindelse med 75-årsjubileet gjennomfører Norsk Journalistlag (NJ) en innsamlingsaksjon til støtte for journalister i Afghanistan.

Norsk Journalistlag runder 75 år i 2021. 

– Nobels Fredspris 2021 til filippinske Maria Ressa og russiske Dimitrij Muratov retter søkelyset mot ytringsfrihetens trange kår og journalisters risikofylte arbeid i store deler av verden, sier leder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag.

I aksjonen samarbeider NJ med International Media Support (IMS) med hovedkontor i København og Afghan Journalists Safety Committee (AJSC), som har over 20 års erfaring i internasjonal krisehjelp til mediefolk.  

– Dermed er vi sikret at pengene kommer fram og at alle innsamlede midler brukes til formålet, sier Tryggestad. 

Inntil nylig hadde Afghanistan nesten 10.000 journalister og mediefolk. Mange av dem mottok trusler på grunn av arbeidet sitt, også før Taliban overtok makten tidligere i høst. IMS har gjennom årene støttet et sikkerhetssystem for journalister, opplæring og logistikkavtaler i kriser med politi og militære, påvirkningsarbeid, tilgang til krisesentre, juridisk rådgivning og medisinsk støtte.  

IMS’ Afghanistan-prosjekter har rettet seg spesielt mot å sikre rollen til kvinnelige journalister. Etter at Taliban kom til makten, har det blitt mye vanskeligere – og helt umulig for mange – å jobbe som kvinnelig journalist.