Miljøledere takker nei til delvis russisk-initiert miljøpris, «The Oddekalv Prize»

VG skriver i dag om en miljøpris knyttet til navnet Kurt Oddekalv som er tildelt flere norske miljøprofiler, gjennom Norges Miljøvernforbund (NMF).

Leder av NMF, Ruben Oddekalv, og russiske Timofey Surovtsev, står bak initiativet. Etter at det viste seg at initiativet har mulige koblinger til statskontrollerte russiske medier, har flere nominerte takket nei til å motta prisen, «The Oddekalv Prize».

Blant de som skulle få prisen, men som har takket nei, var sametingspresident Silje Karine Muotka, tidligere leder i Naturvernforbundet, Silje Ask Lundberg og leder i Natur og Ungdom, Therese Hugstmyr Woie.

Ruben Oddekalv aviser overfor VG at farens navn har blitt utnyttet av russere i et propagandaspill.

– Det er ingenting i vår kontakt med russerne gjennom mange år som tyder på misbruk. Vi opplever tvert imot å bli både sett og hørt. Det er ingenting som dreies i feil retning, de siterer oss alltid korrekt, sier Oddekalv til VG.