Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her får du nyhetssaker om Asia som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp Asia-oppdatering fra den siste uka.

En legende har gått bort

Den indiske musikeren Bappi Lahiri døde denne uken, 69 år gammel. Ofte titulert som kongen av Bollywood-disko, Lahiri var særlig populær på 1980-og 90-tallet, gjennom å lage musikk til kjente filmer som blant annet Wardat (1981) og Disco Dancer (1982). Lahiri, opprinnelig fra Vest-Bengal, var også kjent for sin «flashy» stil, med gullkjeder, diamantringer og andre kostbare smykker, noe som visstnok skal ha imponert selveste Michael Jackson under hans besøk til India på 1990-tallet. Lahiri brukte ofte utdrag fra andres musikk, såkalte «samples», og var på mange måter en pioner på området. Allikevel gikk han til sak mot blant annet den amerikanske rapperen Dr. Dre for å ha brukt en sample fra en av Lahiris låter, men aksepterte etter hvert «lånet» etter å ha blitt kreditert.

Lahiri var også innom politikken, og stilte i 2014 som kandidat til Lok Sabha for det hindunasjonalistiske partiet Bharatiya Janata Party (BJP), fra valgkretsen Srerampur i Vest-Bengal. Lahiri endte imidlertid opp med å tape for motkandidaten Kalyan Banarjee fra partiet All India Trinamool Congress (TMC).

Lahiri har blitt hyllet av en rekke kjendiser og politikere etter at dødsfallet ble kjent, blant annet fra Indias statsminister Narendra Modi, som uttrykte via Twitter at Lahiris musikk var «altomfattende» og forenende på tvers av generasjoner. Nyheten om Lahiris død kommer bare 10 dager etter at en annen indisk musikklegende, Lata Mangeshkar, gikk bort.

Sør-Korea og våpeneksport

Sør-Koreas president, Moon Jae-in, var nylig på reise til De forente arabiske emirater (UAE), hvor han undertegnet det som regnes som den største kontrakten noensinne for Sør-Koreas våpenindustri. Kontrakten, angivelig verdt rundt 3,5 milliarder amerikanske dollar, kommer i tillegg til lukrative våpenavtaler med både Egypt og Australia, med en samlet verdi på omkring 2,4 milliarder dollar. Ifølge magasinet The Economist, er disse våpenavtalene et klart uttrykk for at Sør-Korea ønsker å tre inn i rekkene blant verdens største våpeneksportører, og som et middel for å sikre landet fremtidig økonomisk vekst.

Sør-Korea har i lang tid vært blant landene i verden med høyest militærutgifter, mye på grunn av situasjonen med nabolandet Nord-Korea. Sør-Korea har brukt mye tid og ressurser på å utvikle egne våpensystemer, noe de nå også ønsker å tjene gode penger på. Sør-Koreas president, Moon Jae-in, har siden valget i 2017 forsøkt å fremstå som en fredsmekler, særlig i forhold til nabolandet i nord. Når Moons femårige presidentperiode nå går mot slutten, vil mange kanskje huske ham som landets fremste våpenhandler.

Overbelastet helsevesen i Hong Kong

Et oppsving i antall koronasmittede har på kort tid overbelastet helsevesenet i Hong Kong, hvor det rapporteres om pasienter som må få behandling utenfor overfylte sykehus. Onsdag denne uken ble det registrert rundt 4200 nye smittetilfeller, i det som er en femte smittebølge. Kinas president, Xi Jinping, har oppfordret politikerne i Hong Kong til å ta «nødvendige grep» for å håndtere utbruddet. Myndighetene i Hong Kong har så langt motsatt seg å innføre en ny nedstenging, selv om byen har noen av de strengeste smittevernstiltakene i verden. Denne såkalte «zero covid»-strategien (i likhet med fastlands-Kina) er nå under press, ettersom sykehusene og isolasjonssentre fylles opp i hurtig tempo.

Den siste tidens økte smitte sees i sammenheng med feiringen av kinesisk nyttår, hvor familier har vært samlet, i tillegg til lav vaksinasjonsgrad blant de eldre. Mange av innbyggerne i Hong Kong begynner og bli lei av de strenge restriksjonene, med stengte puber og treningssentre, strenge reiserestriksjoner og sosiale begrensninger. Til tross for sine 7,5 millioner innbyggere, har Hong Kong kun registrert rundt 26.000 smittede totalt siden pandemien startet i 2020, med i overkant av 200 dødsfall.

Hongkong skyline. Illustrasjonsfoto: Canva

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Ukas Asiapunkter gjengis i Transit magasin med tillatelse fra Asiapunkt-redaksjonen.


Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.