Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Her får du nyhetssaker om Asia som kanskje ikke har fått nevneverdig spalteplass hos norske medier. Perfekt for deg som ønsker en kjapp Asia-oppdatering fra den siste uka.

Bangladesh stenger rohingya-styrte skoler

Flere tusen barn kan miste tilgangen til utdanning etter at myndighetene i Bangladesh har stengt mer enn 30 skoler i flyktningeleire.

Myndighetene sier at skolene har blitt stengt fordi ledere i rohingya-leirene sikret tillatelse til å åpne dem. Men eksperter mener stengingen bunner i en bekymring for at rohingya-befolkningen skal bli værende i områdene på permanent basis dersom skolene forblir åpne, og at stengingen er et forsøk på å unngå dette.

Myndighetene begynte allerede i desember å slå ned på lokale skoler i områder med rohingya-flyktninger, og betegnet dem som ulovlige. Samtidig tilbød de ikke andre alternativer, og fjernet ikke et forbud mot at rohingyaene går på lokale skoler utenfor leirene.

Skolestengningene har kommet som ledd i en bredere innsats fra Bangladesh-regjeringen om å stramme inn kontrollen over rohingya-leirene. Forrige måned ødela offentlige myndigheter tusenvis av butikker der, ifølge Human Rights Watch.

Kina slår hardere ned på koronautbrudd i Beijing

Flere tester, flere restriksjoner og mer digital undervisning. Myndighetene i Kina fortsetter å slå hardt ned på koronasmitten som har spredt seg i hovedstaden.

Selv om myndighetene ennå ikke har innført en like omfattende nedstengning som i Shanghai – hvor det oppsto matmangel og sjeldne tilfeller av opptøyer – har store deler av Beijing blitt stengt. På onsdag ble mer enn 40 T-banestasjoner stengt og 158 bussruter stanset, i tillegg til en rekke andre tiltak, inkludert oppsatte barrikader rundt boligområder, forbud mot innendørs servering og stenge kinoer, kjøpesentre og treningssentre.

Eksperter mener likevel at det er en reell sjanse for at myndighetene handlet tidlig nok i Beijing til at byen kan unngå en katastrofe som den som fant sted i Shanghai.

Sørkoreanere kan bli ett år yngre med ny aldersmåling

I Sør-Korea regnes babyer som ett år gamle når de blir født. Ved nyttår blir de enda et år. Dette betyr at en baby født i desember vil bli ansett for å være to år gammel i løpet av bare noen få uker.

Denne måten å regne ut folks alder på kan snart endre seg dersom landets valgte president Yoon Suk-yeol får det som han vil. Han argumenterer nemlig for at den flere hundre år gamle skikken skal avskaffes. Ifølge Lee Yong-ho, sjefen for den valgte presidentens overgangskomité, ønsker den påtroppende administrasjonen å standardisere måten alder telles på for å bringe Sør-Korea på linje med resten av verden.

Han sa blant annet at de ulike aldersberegningene hadde resultert i «vedvarende forvirring» og «unødvendige sosiale og økonomiske kostnader». Mange ser ut til å støtte det nye forslaget, men eksperter sier de er i tvil om det faktisk vil bli gjennomført.

Sør-Korea har totalt tre ulike måter å regne ut folks alder på. I tillegg til den tradisjonelle metoden beskrevet over, benyttes den vestlige metoden og et alternativ hvor babyer regnes som 0 år når de blir født, men ett år ved første nyttår.

Om man tar i bruk alle disse tre metodene på vokalist i K-pop-bandet BTS Kim Tae-hyung, født 30. desember 1995, vil han i henhold til tradisjonell koreansk tellemetode være 28 år gammel, ifølge vestlig metode 26 år gammel, eller 27 år gammel ifølge metode tre beskrevet over.

Ukas Asiapunkter er en fast ukentlig spalte fra Asiapunkt-redaksjonen, i samarbeid med Asianettverket. Ukas Asiapunkter gjengis i Transit magasin med tillatelse fra Asiapunkt-redaksjonen.


Asianettverket er et forskningsnettverk som hver fredag sender ut et nyhetsbrev med informasjon om arrangementer, publikasjoner og nyheter om Asia. Nyhetsbrevet kan leses på nett eller fås rett i innboksen ved å melde deg på gjennom denne lenka.