Varmeste mai i Portugal på nesten hundre år – globalt var det den femte varmeste

Nesten hele Portugal var rammet av alvorlig tørke i slutten av mai, ifølge landets meteorologiske institutt.

Mai måned var den varmeste i Portugal på 92 år.

Gjennomsnittstemperaturen i Portugal lå på litt over 19 grader i mai, mer enn tre grader høyere enn vanlig for denne måneden, opplyser instituttet IPMA i sin månedlige klimarapport.

Samtidig var den gjennomsnittlige nedbøren i mai på rett under ni millimeter. Det er bare 13 prosent av det som var ventet.

Kombinasjonen av det varme været og den manglende nedbøren førte til at 97 prosent av landet var rammet av alvorlig tørke. Klassifiseringen er bare hakket under ekstrem tørke.

Ifølge forskere kan det populære ferielandet Portugal vente seg enda høyere temperaturer og mindre nedbør i framtiden som følge av klimaendringene.

Stort varmebelte

Også for hele kloden ble mai 2022 en varm måned. Sammen med mai 2018 og mai 2021 var årets mai den femte varmeste som er målt.

Copernicus, EUs klima- og værovervåkingsorgan, trekker i likhet med IPMA også fram sørvest-Europa som en hotspot. I tillegg var det et varmebelte som strakk seg fra vest i Sibir, tvers over sentral-Asia til nordlige deler av India og Pakistan, og videre over Afrikas horn og til sørlige deler av USA og Mexico. Dessuten hadde Antarktis høyere temperaturer enn vanlig.

India har mer enn 1.100 mennesker omkommet av hetebølgene denne våren.

Blant områder med lavere temperaturer enn normalt, finner vi øst-Europa, store deler av sør-Amerika, vest-Canada og deler av Arktis.

(©NTB)