Norske kunstnere og kulturarbeidere i fakkeltog for forfulgte kolleger i Iran

Norske kunstnere og kulturarbeidere skal protestere utenfor Irans ambassade torsdag.

Foran den iranske ambassaden
OSLO / IRANS AMBASSADE: Nær 200 mennesker markerte motstand mot regimet i Iran, september 2022. Foto: Kristina Quintano

Hele 27 norske kunstnerorganisasjoner og forbund samler seg til den stille markeringen torsdag 2. februar, melder Dagsavisen. Bak initiativet står de to filmarbeiderne Marianne Müller og Sigrun Norderval, som i en pressemelding uttaler:

– Vi går samlet til den iranske ambassaden til støtte for ytringsfrihet i Iran, og i solidaritet med fengslede og forfulgte kolleger i landet.

Kunstnerne tar opp stafettpinnen etter norske advokater, som arrangerte et fakkeltog i desember til støtte for sine fengslede kolleger.

Den norske PEN-klubben er blant organisasjonene som deltar i torsdagens fakkeltog, og styreleder Kjersti Løken Stavrum sier til Dagsavisen at de skulle ønske de kunne gjort mer.

– I slike situasjoner er det særlig godt å kunne delta i markeringer og demonstrasjoner. De bidrar til å skape større oppmerksomhet og bevissthet, og avhjelper også den personlige frustrasjonen, sier Stavrum.

«Torsdag 2. februar samler 27 norske kunstnerorganisasjoner seg til en stille markering foran den iranske ambassaden, både som en solidaritetsmarkering for våre iranske kolleger og som en protest mot iranske myndigheters brutale oppførsel overfor egne innbyggere», heter det i pressemeldingen om fakkeltoget i Oslo torsdag.

«I desember arrangerte advokater i Norge et fakkeltog til støtte for fengslede kolleger i Iran. Torsdag tar norske kunst- og kulturarbeidere stafettpinnen videre, for å vise at vi også støtter våre kolleger», skriver initiativtakerne i en pressemelding.