Egeland om jordskjelvet: – Verst tenkelig tidspunkt

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen sier det vil bli vanskelig å bringe inn nødhjelp til Syria etter jordskjelvet som rammet natt til mandag.

Jan Egeland. Foto: Flyktninghjelpen

– Dette jordskjelvet kom på den verst tenkelige tiden på døgnet og året, og det rammet millioner av krigsflyktninger og internt fordrevne, sier Egeland til NTB.

Godt over 1.000 mennesker er døde og mange tusen skadd i jordskjelvet som rammet midt på natten. I tillegg blir det svært utfordrende for de overlevende å klare seg uten husly.

– Det skjedde midt på vinteren, som er brutal. Det er snø, slaps og kulde, og det rådet fra før elendighet i disse konfliktrammede områdene, sier han.

Egeland påpeker at det vil bli utfordrende å bringe inn nødhjelp, ettersom det stadig er kamphandlinger nord i Syria.

– Mange giverland har også redusert sine bidrag til syrere på flukt, sier Egeland.

Carsten Hansen er Flyktninghjelpens regionaldirektør i Midtøsten:

–  Dette er en katastrofe som vil forverre den humanitære krisen som syrerne allerede står i, sier Hansen i en pressemelding.

–  Millioner er sendt på flukt på grunn av krig, og nå vil enda flere mennesker miste sine hjem. Det er viktig at verden stiller opp for syrerne som må håndtere denne katastrofen på toppen av kalde vinterstormer og skyhøye priser.

–  Flyktninghjelpen forsøker nå å få oversikt over situasjonen og planlegger å hjelpe de som er berørt av jordskjelvet i Syria dikte. En stor oppskaleringsplan trengs og vi vil være en del av denne responsen. Vi ber det internasjonale samfunnet om å umiddelbart bidra med penger til hjelpearbeidet i Syria og det sørlige Tyrkia. For hvert minutt vi mister, vil nye liv gå tapt.

(©NTB)