USA vil ha Mastercard-sjef som ny leder for Verdensbanken

USA nominerer Mastercards tidligere toppsjef, Ajaya Banga, til å bli Verdensbankens nye leder til sommeren.

Ajay Banga er tidligere toppsjef i MasterCard og er den første indiskfødte kandidaten til å lede Verdensbanken. Foto: World Bank / Flickr / CC BY-NC-ND 2.0

Av: NTB-AP

President Joe Biden sier Banga har viktig erfaring for å takle globale utfordringer, inkludert klimakrisen.

Nominasjonen kommer noen få dager etter at David Malpass sa at han vil trekke seg fra toppjobben i Verdensbanken. Malpass ble utnevnt av Donald Trump og skulle i utgangspunktet sitte til april neste år.

Å bruke den internasjonale banken til å takle virkningene av klimakrisen er en prioritet for USA. Klimaledere har også bedt landet benytte Malpass’ tidlige avgang til å gjennomføre endringer i banken, som har fått kritikk for å være negativt innstilt til lavinntektsland og tiltak mot klimaendringer.

Banga er født i India, men ble amerikansk statsborger i 2007.

Det har gjennom årene vært vanlig praksis at Verdenbanken ledes av noen fra USA, mens en europeer leder Det internasjonale pengefondet (IMF). Denne praksisen har blitt utfordret av utviklingsland.

Banga, som i dag jobber med formuesforvaltning, har over 30 års erfaring fra næringslivet. I tillegg til toppjobben i MasterCard har han blant annet hatt styreverv i USAs Røde Kors og Kraft Foods. Sistnevnte er i dag kjent som Mondelez og eier blant annet norske Freia. Banga er den første indiskfødte kandidaten til å lede Verdensbanken.

(©NTB)