Ungdom ber om globalt atomvåpenforbud før Hiroshima-toppmøte

"Gitt konfliktene og krisene vi står overfor i dag, mener vi at tiden for handling mot atomvåpen er nå. Som unge mennesker holder vi opp TPNW som den mest effektive veien til å eliminere atomvåpen."

Anti-atomvåpen aktivister avbildet nær Hiroshima Peace Memorial Park i Japan, 27. april, 2023. Foto: ICAN/Twitter.

Unge fredsaktivister avsluttet torsdag et toppmøte i Hiroshima med å oppfordre lederne for sju G7-nasjoner som skal møtes neste måned i den japanske byen – hvor mer enn 100 000 mennesker ble drept av amerikanske atombomber i 1945 – om å signere en milepælavtale som forbyr atomvåpen.

Møtet ble organisert av International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) og arrangert av Center for Peace ved Hiroshima University. De 50 ungdomsdelegatene fra G7-nasjonene møttes «i byen som symboliserer de ødeleggende humanitære konsekvensene av atomvåpen» for å minne statslederne om at «besittelse eller bruk av atomvåpen er illegitim, nedfelt i traktaten om forbud mot atomvåpen (TPNW).»

68 nasjoner er med i TPNW. Ingen av G7-landene – hverken Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia eller USA – ei heller noen av verdens ni atommakter, støtter anti-atomvåpen traktaten. Tre atomvåpennasjoner – USA, Storbritannia og Frankrike – er også G7-medlemmer.

«I løpet av den siste uken har vi hatt den unike muligheten til å besøke fredsminnesmerket i Hiroshima og møte hibakusha, de modige overlevende fra bruken av atomvåpen. Historiene deres har rørt oss dypt, og ytterligere styrket vår beslutning om å skape en verden fri fra grusomhetene som atomkrig innebærer«, sa aktivistene i en uttalelse.

«Vi oppfordrer verden til å lytte til hibakusha … og anerkjenne det moralske imperativet for atomnedrustning,» heter det videre i erklæringen. «Vi krever rask handling mot atomvåpen i respekt for opplevelsene til hibakusha og andre samfunn som er berørt av atomvåpen, og for å sikre en tryggere verden fri fra masseødeleggelsesvåpen i generasjoner fremover.«

«Gitt konfliktene og krisene vi står overfor i dag, mener vi at tiden for handling mot atomvåpen er nå,» understreket ungdommene. «Som unge mennesker holder vi opp TPNW som den mest effektive veien til å eliminere atomvåpen

Hiroshima G7 Youth Summit følger opp en oppfordring fra FNs høyrepresentant for nedrustning, Izumi Nakamitsu, som på møtet til ICAN Act On It Forum i Oslo i mars, ba om umiddelbar og sterk global handling for å eliminere atomvåpen.

Med henvisning til «økende, farlig kjernefysisk retorikk» knyttet til Russlands invasjon av Ukraina, advarte Nakamitsu om at risikoen for kjernefysisk armageddon er «på det høyeste nivået siden det verste under den kalde krigen» og at nedrustningsinnsats «trengs nå mer enn noen gang».


Denne saken ble først publisert av Common Dreams under CC-lisens.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her