Norske hjelpeorganisasjoner etterlyser tydeligere norsk kritikk av klasevåpen-donasjon

Norsk Folkehjelp og Røde Kors etterlyser kraftigere norsk reaksjon på at USA skal gi Ukraina klasevåpen. Utenriksministeren sier de har gjort sitt syn kjent.

Fredag ble det kjent at USA etterkommer Ukrainas forespørsel om å få klasevåpen-donasjoner. Beslutningen har vekket til dels sterke reaksjoner.

– Enhver bruk av klaseammunisjon av enhver aktør i enhver konflikt må tydelig fordømmes, også fra norske myndigheter, sier generalsekretær Anne Bergh i Røde Kors.

Bergh etterlyser at norske myndigheter gir klar beskjed til USA under det kommende Nato-toppmøte.

Norge er blant de 111 landene som har undertegnet den internasjonale klasevåpenkonvensjonen. Den forbyr all produksjon og bruk av slike våpen. Verken USA, Ukraina eller Russland har undertegnet denne konvensjonen.

– Vi har gjort vårt syn kjent blant de andre Nato-landene. Men verken Ukraina eller USA er forpliktet av denne konvensjonen. Det er brukt veldig mye klasevåpen fra russisk side, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NRK.

– Vi fraråder bruk av klasevåpen, og vi ønsker at flest mulig land skal undertegne, legger hun til.

Også Norsk Folkehjelp etterlyser tydeligere norsk avstand til bruken av slike våpen.

– Det er for svakt av Norge å bare si at de ikke vil donere eller finansiere klasevåpen, sier Grethe Østern i Norsk Folkehjelp.

(©NTB)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her