EU og Frankrike stanser all bistand til Niger

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas bryter med Niger og krever at kuppmakerne gjeninnsetter presidenten. Både EU og Frankrike har innstilt alt sikkerhetssamarbeid med Niger og stanser all bistand til landet. (Oppdatert 15:32)

(NTB-AFP)

Ecowas var søndag innkalt til krisemøte om kuppet i Niger for få dager siden. Møtet fant sted i Nigerias hovedstad Abuja. Medlemmene i Ecowas sier at kuppmakerne har én uke på seg, hvis ikke kan maktovertakelsen få militære følger.

Ecowas innfører også umiddelbare sanksjoner som er rettet mot militære ledere. Reisevirksomhet til og fra Niger blir også stanset.

En militærjunta tok makten i landet onsdag. President Mohamed Bazoum er ifølge juntaen avsatt og erstattet av general Abdourahmane Tchiani.

President Emmanuel Macron fordømmer angrepet på den franske ambassaden i Niger, og sier at Frankrike vil støtte alle tiltak for å gjenopprette ro og orden. I en uttalelse fra kontoret til presidenten heter det at Frankrike kommer til å ty til gjengjeldelse hvis franske borgere og interesser blir angrepet.

Protester ved ambassade

Søndag ble det igjen meldt om store demonstrasjoner til støtte for kuppmakerne i Nigers hovedstad.

Tusenvis samlet seg utenfor den tidligere kolonimakten Frankrikes ambassade der de rev ned det offisielle skiltet og erstattet det med flagg fra Niger og Russland. Andre ropte «Lenge leve Russland» og «Lenge leve Putin». Enkelte forsøkte også å trenge seg inn i bygningen.

Nyhetsbyrået AP melder at nigerske soldater har rykket inn og sørget for å oppløse folkemengden.

Kuppmakerne sier de har avsatt president Mohamed Bazoum, som ble valgt i det som var Nigers første fredelige og demokratiske maktovertakelse siden løsrivelsen fra Frankrike. Kuppmakerne mener presidenten ikke har gjort nok for å redde landet fra ytterliggående islamistiske opprørere.

– Uforståelig

Men enkelte analytikere og nigerere mener at dette kun er et påskudd for å ta makten, og at konflikten handler mer om interne maktkamper enn å beskytte landet.

– Alle lurer på hvorfor dette kuppet kom? For ingen ventet det, da det ikke er noen sosial, politisk eller sikkerhetsmessig situasjon som rettferdiggjør at militæret tar makten, sier professor Amad Hassane Boubacar, som underviser på Universitetet i Niamey.

Både EU og Frankrike har innstilt alt sikkerhetssamarbeid med Niger og stanser all bistand til landet.

(©NTB)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her