OECD: Målet om å skaffe 100 milliarder dollar til klimatiltak i fattige land er nådd

(NTB-AFP-TT) Rike land nådde i 2022 målet om å skaffe 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i fattige land – to år på etterskudd.

- Annonse -

– Utviklede land skaffet 115,9 milliarder dollar og nådde med det sitt kollektive mål om å skaffe 100 milliarder dollar til klimatiltak i utviklingsland for første gang, heter det i meldingen fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Målet nås to år på overtid. Opprinnelig skulle det skje i 2020.

– Det er bra at målet om å levere 100 milliarder dollar til klimafinansiering i utviklingsland endelig er nådd. Dette bidrar til å bygge tillit før verdens land skal forhandle fram et nytt finansieringsmål på klimatoppmøtet i Baku i november. Der blir det viktig å legge grunnlaget for en videre opptrapping av klimafinansieringen, slik at alle land kan omstille seg i tråd med målene i Parisavtalen, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) kaller det oppløftende nyheter og sier det er en viktig milepæl før man skal forhandle fram et nytt finansieringsmål på klimatoppmøtet i Baku.

– Norge nådde målet om en dobling av klimafinansiering allerede i året 2022, nå skal vi fortsette innsatsen. Ikke minst skal vi fortsette innsatsen for økt finansiering til klimatilpasning. Slik bidrar vi til at sårbare land er bedre i stand til å håndtere virkningene av klimaendringene, sier hun.

Summen tilsvarer over 1200 milliarder norske kroner. Løftet ble først gitt i 2009, men siden da har det gått sakte. To år senere enn planlagt kom man altså for første gang i mål i 2022.

- Annonse -
Ledige Stillinger - Banner INLINE

100 milliarder dollar i året er imidlertid langt fra det som trengs. Eksperter mener at utviklingslandene trenger 2400 milliarder dollar i året innen 2030 for å bygge fornybar energi og innføre klimatilpassende tiltak.

Saken står høyt på agendaen på årets klimatoppmøte.

- Annonse -