SE VIDEO: Protesterte mot arbeidsforhold ved klimatoppmøtet i Baku, så ble han pågrepet og kastet ut

BAKU, ASERBAJDSJAN: En ansatt ved COP29 ble pågrepet for å protestere mot lave lønninger og dårlige arbeidsforhold ved FNs klimatoppmøte. Så ble han fratatt sin akkreditering og nektet adgang til området. — Hvis dette er en standard for arbeidstakere her så er det uakseptabelt, sier Margit N. Lindgren fra LO Norge, som observerte hendelsen.

(Oppdatert 19. november med kommentarer fra LO og Spire.)

— COP-arrangørene må holdes ansvarlige for lønns- og arbeidsforhold under disse arrangementene, sier LO Norges delegat til FNs klimatoppmøte, til Transit Magasin.

Mandag morgen ble en ansatt ved COP29 pågrepet. Han protesterte mot lave lønninger og hardt arbeid for de som er ansatt som administrativt og teknisk ansatte.

Farid Ismaylov er journalist fra den uavhengige aserbajdsjanske kanalen Toplum TV bekrefter dette til Transit Magasin: 

— I dag ble en arbeider ved navn İsmayil Jafarli pågrepet. Han arbeider ved COP29 og protesterte mot lave lønninger og harde arbeidsvilkår, sier Ismaylov til Transit Magasin. 

Ifølge Toplum TV-journalisten mottar arbeidstakere 20 manat per dag, for åtte timers arbeid. 20 manat tilsvarer ca 130 norske kroner. 

— Uakseptabelt

LO Norges representant til FNs klimatoppmøte, Margit Norheim Lindgren, observerte hendelsen. Hun forteller til Transit Magasin mandag morgen at en arbeider på COP-området stilte seg opp og protesterte mot arbeidsforholdene på COP:

— Mannen stilte seg opp på COP-området og hadde med seg en person til å filme. Han virket opprørt og snakket på azerbaijansk. Det samlet seg raskt en gruppe rundt ham som filmet, sier Lindgren til Transit Magasin.

Det var først en sikkerhetsvakt som prøvde å ta tak i ham og lede ham vekk, som han motsatte seg. Deretter kom det flere FN-sikkerhetsvakter som tok ham med seg.

— En kopp kaffe inne på forhandlingsområdet kan koste 18 manat – det er nesten like mye som en persons lønn for en hel arbeidsdag. Det mangler fullstendig oversikt over lønnsnivået og arbeidsforholdene på COP, men hvis dette er en standard for arbeidstakere her så er det uakseptabelt, sier Lindgren.

İsmayil Jafarli ble løslatt etter kort tid, men han ble fratatt sin akkreditering til toppmøtet. Det innebærer at han nektes adgang til konferanselokalene med umiddelbar virkning, hvor han inntil mandag morgen hadde sin arbeidsplass.

Dyrevernaktivist lagt i bakken

— Det å beskytte arbeideres rettigheter er sentralt for å sikre rettferdig global klimapolitikk. Det må selvsagt også gjelde for klimatoppmøtet, sier Cari Anna Korshavn King til Transit Magasin. Hun er delegat fra ungdomsorganisasjonen Spire til COP29.

Hendelsen mandag hvor en ansatt protesterte mot lønns- og arbeidsvilkår er ikke den første markeringen som ble stanset under COP29:

Kamran Mammadali protesterte lørdag 16. november mot at Aserbajdsjan skyter av løshunder. Det var da en énmannsdemonstrasjon, som fant sted i lokalene hvor klimatoppmøtet finner sted. Så blir han brutalt lagt i bakken av sikkerhetsvakter.

(Artikkel fortsetter etter bildene.)

Dyrevernaktivist holder opp plakat hvor det står "Stop shooting stray dogs"
Dyrevernaktivist holder opp plakat hvor det står «Stop shooting stray dogs» – «Slutt å skyte løshunder». Det går et par minutter før sikkerhetsvakter regelrett legger mannen i bakken og bærer ham ut.
Dyrevernaktivist bæres vekk av tre sikkerhetsvakter
Dyrevernaktivist bæres vekk av tre sikkerhetsvakter, etter å ha holdt opp en plakat og ropt slagord mot skyting av løshunder.

– At lokale aktivister kan legges i bakken og kastes ut av klimatoppmøtet viser hvor kneblet ytringsfriheten er for kritiske stemmer på COP29. Retten til å demonstrere må beskyttes uansett hvor klimatoppmøtet finner sted, sier Spire-delegat Cari Anna Korshavn King til Transit Magasin.

– Det er hårreisende at aktivister kastes ut av toppmøtet mens både lokale og globale fossillobbyister får sitte i forhandlingsrommene. Det er de som undergraver klimatoppmøtet, ikke fredelige demonstranter, sier Spire-delegat Adam Reiremo Granberg.

Kamran Mammadali ble løslatt etter kort tid, og akkrediteringen til COP29-området ble fratatt ham.

Video om mannen som protesterer mot arbeidsforhold: Transit Magasin / Farid İsmayilov / ToplumTV

LES OGSÅ: Rekordmange statsledere melder frafall til FNs klimatoppmøte. Årsak er ikke nedprioritering av klimakrisen

Transit Magasin rapporterer om og fra FNs-klimatoppmøte i Baku, med journalist på plass. Følg Terje Karlsen på X/Twitter, Bluesky, eller løpende rapportering på WhatsApp-gruppen for klimatoppmøtet COP29.