11. februar: Internasjonal kampanje mot overvåking på nett

Annonse

The Day We Fight Back er en nettaksjon rettet mot den massive internasjonale overvåkingen fra NSA. Bak kampanjen står store organisasjoner som Amnesty International, O’Reilly, Greenpeace og Tumblr.

Det var Edward Snowden som i 2013 avslørte at amerikanske National Security Agency overvåket kommunikasjon på internett. Snowden jobbet som IT-konsulent for NSA da han lekket opplysninger om organisasjonens internasjonale etterretningsprogram, laget for å avlytte og overvåke folk over hele verden.

Programmet het PRISM. Snowden ga disse opplysningene til The Guardian og Washington Post i juni 2013.

Annonse
TDWFB
The Day We Fight Back. Kampanjens banner.

Det anslås at over 6000 nettsider verden over vil markere dagen og kampanjen The Day We Fight Back.

Målet med kampanjen er blant annet å skape blest om og mot et nytt lovforslag, The USA Freedom Act, i følge Klassekampen. Lovforslaget fremmes av repulikaneren Jim Sensenbrenner. Initiativtager til selve kampanjen The Day We Fight Back er demokraten David Segal.

I følge Klassekampen vil The USA Freedom Act ha hovedsaklig fire konsekvenser:

  • Mindre metadatainnsamling: The Patriot Act skal strammes inn for å kreve langt grundigere dokumentasjon fra NSA når etterretningen ønsker å samle inn informasjon om spesifikke mistenkte. NSA må kunne bevise for domstolen FISA at overvåkingen ikke kommer til å fange opp informasjon fra uskyldige amerikanere.
  • Mer offentliggjøring: FISA-domstolen, som har blitt anklaget for å sette sitt godkjentstempel på alle ønsker NSA kommer med, skal i langt mindre grad få lov til å operere bak stengte dører og skal i større grad måtte offentliggjøre sine avgjørelser.
  • Større gjennomsiktighet: Internett- og telefonselskaper som får rettskjennelser fra FISA om å gi NSA informasjon om sine brukere, skal kunne offentliggjøre hvor mange henvendelser det dreier seg om og hvor mange brukere henvendelsene omhandler.
  • Sterkere offentlig representasjon: Innenfor Fisa-domstolen skal det opprettes et eget kontor med ansvar for å representere offentlighetens og privatlivets interesser.

Også for to år siden gikk store nettsider som Google, Reddit og Wikipedia i svart for en dag – den gang for å protestere mot en lovgivning kalt «Stop Online Piracy Act» – SOPA.

Kampanjen som den gang i 2012 fant sted 18 . januar, og skapte en opposisjon blant amerikanerne, som plutselig forstod hva som stod på spill når det gjaldt frihet på nett, skriver The Guardian 6. februar.

Annonse

1 kommentar

Comments are closed.