Hva i all verden skjedde? Infografikk forklarer Brexit

Annonse

Hva i all verden skjedde? Norske og internasjonale medier har publisert en rekke grafer og tabeller som forsøker å forklare Brexit. Hvem stemte, og hva stemte de? Og hvem lot være å stemme?

Her har jeg samlet noen av infografikkene, med lenker til originalkilde.

Tillit og mistillit

Brexit-tilhengerne stoler ikke på akademikere, journalister eller politikere. The Telegraph publiserte 22. juni grafer over hvem de ulike velgergruppene stoler på, Leave supporters trust ordinary «common sense» more than academics and experts

Kilde: The Telegraph 22. juni.
Kilde: The Telegraph 22. juni.
Kilde: The Telegraph 22. juni.
Kilde: The Telegraph 22. juni.

Hvilke saker avgjorde?

CltpD27WQAECayk.jpg large

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Hvor bor de?

I Skottland stemte 55 % for å bli i EU, London 51 %. Wales var før valget delt på midten, i følge WSJs undersøkelse, publisert 24. juni : Who is voting what?

WSJ_geografi

 

Disse geografiske forskjellene mellom by og land, og mellom Skottland og England var ikke så overraskende. Mer overraskende var det kanskje å se at de distriktene som er mest økonomisk avhengig av EU var de som stemte for ‘leave’, slik Financial Times forteller med denne infografikken:

ClzN3Q0WgAAp8gA.jpg large

Demografien avgjorde

Utdanning, inntekt og alder var avgjørende faktorer, og denne infografikken publisert hos Financial Times 24. juni forteller dette:

brexit-big-five

 

Hvorfor stemte ikke de unge?

Etter brexit-avgjørelsen har det i London vært demonstrasjoner pro-EU. Unge folk uttrykker sin misnøye med beslutningen tatt av de eldre. Men unge er nødt til å stemme, for å bli hørt:

13494778_10154343068832229_2090303826011541856_n

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!