WikiLeaks har offentliggjort nesten 300.000 eposter fra det tyrkiske regjeringspartiet

Annonse

ErdoganEmailsKl 22 norsk tid publiserte WikiLeaks første del av det som de kaller #ErdoganEmails eller #AKPemails. Samtidig opplever varslernettstedet selv å bli hacket.

Del 1 av avsløringene offentliggjør 762 epostbokser, fra A til I, og inneholder 294.548 eposter, sammen med tusener av vedlegg til disse epostene.

Annonse

AKP er Rettferdighets- og utviklingspartiet, president Recep Tayyip Erdoğans parti. Epostene som WikiLeaks nå offentliggjør kommer fra domenet «akparti.org.tr», partiet AKPs primære domene.

De nyeste epostene som er offentliggjort av WikiLeaks i denne runden var sendt 6. juli 2016. De eldste datert tilbake til 2010. Materialet ble overlevert til WikiLeaks en uke før kuppforsøket satte igang, 16. juli.

WikiLeaks hadde egentlig ikke planer om å publisere dette materialet allerede nå, men de fremskyndet sine publiseringsplaner på grunn av regjeringens håndtering av kuppet, skriver WikiLeaks på sine nettsider.

WikiLeaks hevder også at de har verifisert materialet og kilden, og at kilden ikke er tilknyttet de som stod bak kuppforsøket, eller et rivaliserende parti.

Søk selv: https://wikileaks.org/akp-emails

To dagers ventetid og cyberkrig

Allerede 18. juli meldte WikiLeaks at de ville offentliggjøre disse epostene fra regjeringspartiet i Tyrkia.

De to døgnene som har gått etter dette har WikiLeaks benyttet til å tilrettelegge avsløringen på sitt nettsted, samtidig som de har måttet håndtere intensivt cyberangrep. De sier selv at timingen av angrepet antyder de som står bak kan være tyrkisk stat eller tyrkisk alliert:

Det var natt til 17. juli at Tyrkia opplevde et militærkupp, et kupp som ble avverget etter få timer. I dagene etter kuppforsøket har den tyrkiske regjeringen gitt mange tusen statsansatte sparken, inkludert mange dommere.

LES MER: Ytringsfriheten og pressefriheten i Tyrkia har vært under press i flere år

Annonse

1 kommentar

Comments are closed.