Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Dette er spekulasjonene: Hvem får Nobels fredspris 2017?

6. oktober klokka 11 offentliggjør Nobelkomiteen hvem som mottar årets fredspris, spekulasjonene har blitt en årlig tradisjon. 318 er nominert til Nobels fredspris 2017; 215 personer og 103 organisasjoner.

Dette er kandidatene som det snakkes om akkurat nå (denne artikkelen oppdateres fram mot 6. oktober, etterhvert som spekulasjonene kommer inn).

Arkitektene bak Iran-avtalen

Det er bare 5 år siden forrige gang EU mottok fredsprisen, men om vi skal tro PRIOs spekulasjoner så er EUs avtale med Iran toppkandidaten i år.

federica_mogherini_2014
Federica Mogherini. Foto: Wikimedia / Public

EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif var arkitektene bak atomvåpenavtalen med Iran fra 2015. Det var denne avtalen som sikret et diplomatisk utfall av FN-paktens paragraf 7, ifølge PRIOs tips over 5 kandidater for årets pris.

Donald Trump har uttalt at «the Iran deal is one of the worst deals I’ve ever seen». Trumps utenrikspolitikk har vist seg å dreie seg rundt to saker: Konfrontasjon med Nord-Korea, og kritikk av Iran-avtalen som Obama skrev under på.

Å tildele fredsprisen til Iran-avtalen er en reell støtte til en av de viktigste nedrustningsavtalene de siste årene.  Det skjer også i en urolig region som sårt trenger nedrustningsavtaler. Samtidig er det vanskelig å ikke se på en tildeling av fredsprisen til aktørene bak Iran-avtalen som en kritikk av Donald Trumps holdning til avtalen.

Men selv om PRIO har Iran-avtalen på topp, så har PRIOs årlige liste over mulige kandidater aldri tippet riktig på utfallet av fredspristildelingen, ifølge Dagbladet 28. september.

UNHCR og FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi

Generalsekretär Linhart trifft UN-Flüchtlingshochkommissar Fil
Filippo Grandi. Foto: Wikimedia / Mahmoud / cc-by-2.0

La oss se på de andre fire på PRIOs shortlist. Først ut er FNs flyktningorganisasjon UNHCR, sammen med UNHCRs leder, Filippo Grandi.

Det har ikke vært flere flyktninger i verden siden andre verdenskrig. 65 millioner mennesker er på flukt.

Flyktningsituasjonen er en av vår tids største humanitære kriser. Noe som gjør UNHCRs rolle viktigere og mer sentral enn noensinne.

Fredspris til UNHCR vil være en pris som både anerkjenner den viktige jobben organisasjonen gjør helt i førstelinje for å hjelpe hjelpe flyktninger, og å jobbe for kvoteflyktningene, men en pris til UNHCR vil også presisere den viktige jobbe de uansett vil ha de nærmeste årene.

UNHCR har derimot vunnet prisen to ganger allerede, i 1954 og i 1981. Det stopper ikke PRIO fra å ha UNHCR høyt oppe på lista.

NRK trekker 5. oktober fram Verdens matvareprogram (WFP) som en mulig kandidat, kanskje i konkurranse med UNHCR. NRK vektlegger nødhjelp og tilgang til mat og medisiner som grunnlag for å forebygge konflikt.

Den tyrkiske avisa Cumhuriyet og redaktøren Can Dündar 

can_dc3bcndar_par_claude_truong-ngoc_janvier_2017
Can Dündar. Foto: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons – cc-by-sa-3.0

Tyrkiske medier har i stor grad blitt kneblet etter kuppforsøket i juli 2016. Regimet til president Recep Tayyip Erdogan har etter kuppforsøket sparket titusenvis av offentlig ansatte, arrestert dommere og journalister, og satt ytringsfriheten i Tyrkia under sterkt press.

Å tildele nobels fredspris til en av Tyrkias mest kjente og anerkjente aviser og journaliser ville vært en menneskerettighetspris, en fredspris som ville ha fortalt at ytringsfrihet og menneskerettigheter er grunnlag for demokrati og fred.

PRIO har Cumhuriyet og Can Dündar på sin topp 5-liste.

Journalisten Can Dündar er sjefredaktør for den tyrkiske sentrum-venstre-avisa Cumhuriyet, en avis som under Erdogans og AKPs styre har stått fram som uavhengig. Der AKP står for en religiøs og muslimsk tilnærming til politikken, så er det ikke uvensentlig at Cumhuriyet forsvarer sekulære staten.

Can Dündar ble først arrestert i november 2015, etter at avisa hans publiserte bilder av tyrkiske myndigheter sendte våpen til syriske islamistiske soldater. Dündar lever nå i eksil i Tyskland, med en tyrkisk arrestordre hengende over seg.

De hvite hjelmene, og Raed al Saleh

Syrias sivilforvar går også under kallenavnet «De hvite hjelmene». Mellom president Assads militære voldsapparat og opprørerne har de hvite hjelmene sørget for medisinsk hjelp og humanitær assistanse til sivilbefolkningen.

De hvite hjelmene er sivile hjelpemannskaper, som ofte er først på plass etter bomberegnet. De var også nominert til Nobels fredspris i 2016.

Dette er heller ikke første gang at PRIO tipper på de hvite hjelmene.

Pave Frans

Oddselskapene gir også i år svært lave odds på at paven mottar Nobels fredspris. Både Nicer Odds, Paddy Power og Odds Checker har både Paven og De hvite hjelmene på topp tre. Paddy gir deg bare samme summen tilbake, dersom paven vinner.

Oddsen endrer seg jo fortløpende, disse tallene er sjekket 28.9. Det er ikke første gang det er lave odds på at Pave Frans får nobelprisen, nesten hvert år gir bettingselskapene svært lave odds på paven. Lav odds vil si at du får lite penger igjen, for lav odds tilsvarer høy sannsynlighet.

I følge PRIOs kilder er det Krfs Knut Arild Hareide som har nominert paven.

Atomvåpenforbudet vedtatt 7. juli

I juli vedtok et flertall av FNs generalforsamling et forbud mot atomvåpen. 122 land og sivilsamfunn verden over stiller seg bak. Det gjør dessverre ikke noen av de ni atommaktene. Norge stilte seg lojalt bak NATO-alliansen og stemte derfor ikke. Sverige stemte for atomvåpenforbudet.

Her forklarer Erling Borgen hvorfor han og Norges Fredsråd mener fredsprisen i år bør gå til initiativtager til forbudsprosessen, nemlig organisasjonen The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

https://www.facebook.com/norgesfredsrad/videos/1457086794383995/

Les mer om avtalen på FN.no

Nansen Fredssenter tror også at arbeidet mot atomvåpen er årets kandidat, men de holder fram amerikanske Nuclear Threat Initiative (NTI) som sin favoritt. Les om Fredssenterets favoritter her.

Også verdt å lese: Flere land kan slutte seg til det nye forbudet mot atomvåpen. Men har Norges storting og regjering baller til det? Sverre Lodgaard skriver i Dagsavisen 21. september.

ECOWAS: De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap

ECOWAS har spilt en rolle for vest-afrikas økonomiske stabilitet og sikkerhet. Senest i januar da Yahya Jammeh, valgtaperen i Gambia, ikke ville flytte ut av presidentpalasset. ECOWAS’ styrker gikk over grensa, og det tok ikke lang til før Jammeh måtte flykte landet.

ECOWAS var også med og sikret stabilitet i Liberia på 1990-tallet. PRIO mener at ECOWAS er et eksempel på hvordan politisk og økonomisk samarbeid skaper fred og stabilitet i en region, og setter derfor ECOWAS på sin topp 5-liste.

Merk: Jeg oppdaterer denne artikkelen etter hvert som navn og spekulasjoner når mediene.

Kilder:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT