– Sveits bør gjøre mer for å begrense ulovlige pengestrømmer

Annonse

Fortsatt er skattesystemet i Sveits egnet for skatteunndragelse og ulovlig kapitalflukt fra utviklingsland.

04-08-2016bohoslavsky
Juan Pablo Bohoslavsky er FNs uavhengige ekspert på utenlandsgjeld og menneskerettigheter. Foto: UN Photo/Jean-Marc Ferré

Regjeringen i Sveits har de siste årene iverksatt tiltak for å stanse ulovlige pengestrømmer. Likevel må mer gjøres for å håndtere problemene, påpeker FN-ekspert under sitt besøk til landet.

Ulovlige pengestrømmer er et globalt problem, som påvirker både industriland og utviklingsland. Ulovlige pengestrømmer forårsakes ofte av svake institusjoner og dårlig styring i avsenderlandene, og økonomisk ustabilitet i mottakerlandene.

«Ulovlige pengestrømmer undergraver rettsikkerhet og menneskerettighetene. Spesielt reduserer slike pengestrømmer utviklingslands evne til å finansiere nødvendige offentlige tjenester – som helsetjenester, utdanning og grunnleggende trygdeordninger».

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Dette sier Juan Pablo Bohoslavsky, FNs uavhengige ekspert på utenlandsgjeld og menneskerettigheter. Han avsluttet 4. oktober et besøk i Sveits, hvor formålet var å vurdere landets banksektor og skattepolitikk. Dette besøket kan du lese mer om her.

 

Sveits er fortsatt et skatteparadis

Bohoslavsky mener Sveits har gjort betydelig innsats de senere årene for å vedta lover og prosedyrer som kan oppdage mistenkelige pengeoverføringer.

«Det er fremdeles en stor risiko for at det sveitsiske finansmarkedet blir brukt til hvitvasking», sier Bohoslavsky i en uttalelse.

FN-eksperten påpeker at det i Sveits fremdeles er for milde sanksjoner knyttet til det å  hjelpe utlendinger med å unngå skatt. Erstatningsansvar oppstår kun dersom skatten som er unndratt i en utenlandsk jurisdiksjon overskrider 300 000 sveitsiske franc, tilsvarende ca. 2,5 millioner NOK.

Bohoslavsky påpeker hvordan gunstige skatteordninger gjør det svært attraktivt for multinasjonale selskaper å etablere seg i Sveits. Samtidig skaper dette rom for skatteplanlegging, som igjen påvirker skatteinntektene i andre land.

Nå er en ny skattereform på trappene i Sveits, og FN-eksperten er bekymret:

«Jeg oppfordrer sveitsiske myndigheter til å gjennomføre en vurdering av de sosiale og menneskerettslige konsekvensene av den foreslåtte skattereformspakken», sier Bhoslavsky.

Han mener Sveits bør vurdere hvordan de kan bruke skattereformene til å  promotere økonomiske og sosiale rettigheter i Sveits, men som også ivaretar økonomiske rettigheter for mennesker i utviklingsland.

Bohoslavskys konklusjoner og anbefalinger vil bli presentert i en sluttrapport til FNs menneskerettighetsråd i mars 2018.

Denne artikkelen er basert på UNRICs artikkel fra 6. oktober.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!