Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Soundtrack for en internasjonal 1. mai

Palestinsk hiphop, latinamerikansk protestvise, amerikanske borgerrettigheter, dansk-norsk arbeidersang, og internasjonalen på mongolsk. Her er soundtracket til den internasjonale 1. mai, med 10 låter for og om  internasjonal solidaritet. Gratulerer med dagen!

Modena City Ramblers – Bella Ciao

Modena City Ramblers er en løst sammensatt gjeng italienere som vil spille irsk folkemusikk. Og Bella Ciao, da. Den antifascistiske italienske perlen fra Andre verdenskrig. Basert på en sang sunget av risplukkere på Posletten ved begynnelsen av forrige århundre. Med en melodi basert på Beethovens Pianosonate nummer 8, i tilfelle noen levde i den villfarelse at risplukkere rundt forrige århundreskifte ikke eide dannelse.

Quilapayún – El Pueblo Unido Jamás Será Vencido

El Pueblo Unido Jamás Será Vencido – «Et samla folk kan ikke beseires» er den mest kjente låta fra Nueva canción-bølgen. Dette var både en musikalsk sjanger og en politisk bevegelse i Latin-Amerika på 60-, 70- og 80-tallet. Litt for ofte var erfaringen at selv et samla folk til slutt kan nedbekjempes ved hjelp av USAs endeløse krigsmaskineri. Men musikken, kampen og håpet lever fortsatt.

Asian Dub Foundation – Collective Mode

I 1993 holdt de asiatisk-britiske musikerne Aniruddha Das og Pandit G en «community music»-workshop i London. Der dukket Deeder Zaman opp – og det var begynnelsen på det som skulle bli Asian Dub Foundation – et musikerkollektiv som utgjør lyden av asiatisk innvandring til England, som spiller protestsanger mot kapitalisme, rasisme og alskens annen urettferdighet. Og som krever at vi «get into the collective mode».

M.I.A. – Borders

Apropos USAs krigsmaskineri, som kanskje kan nedkjempe et samla folk – men til stadighet mislykkes med å bombe fram demokrati. Siden årtusenskiftet er det Midtøsten som har fått føle det hardest. Med Norges hjelp. Og når folk flykter fra krigene, stenger vi grensene og har fått en regjering som har gjort det til en sport å umenneskeliggjøre flyktninger og skryte av hvor mange de lar drukne der ute i Middelhavet. «This one needs a brand new rhythm» protesterer M.I.A.

Kendrick Lamar – Alright

Ikke bare fordi han er av de aller, aller beste rapperne der ute. Kendrick Lamar’s Alright har blitt en samlingslåt for den amerikanske Black Lives Matter-bevegelsen. Lamar selv har hatt uttalelser som har fått aktivister til å stusse over om han er i stand til å se utover sin egen privilegerte posisjon som superstjerne, men låta med refrenget «We gon’ be alright!» har blitt et trassig håpefullt slagord midt i kamp mot raseundertrykkelsen i USA.

Tom Morello – Solidarity Forever

Solidarity Forever ble skrevet i 1915 som kampsang for International Workers of the World. Siden har den blitt den viktigste sangen for arbeiderbevegelsen i USA, Canada og Australia. Kenyansk-amerikanske Tom Morello spilte inn sin versjon i 2011.

https://www.youtube.com/watch?v=pBpUniD7VGE

Kim Larsen & Kjukken – Kringsat Af Fjender

Nordahl Griegs kommunistiske fredsdikt fra midt mellom verdenskrigene har vært kampsang for det norske arbeiderbevegelsen i årtier. Den fikk tragisk aktualitet da den ble den viktigste sørge- og protestsangen etter den fascistiske terroren på Utøya. Det er danske Otto Mortensen som satte melodi til diktet noen år etter andre verdenskrig. Så da passer det greit å la en danske representere dette norsk-danske samarbeidet.

Mavis Staples – We Shall Not Be Moved

Protestvise med opphav i Midtøsten flere tusen år tilbake. We shall not be moved er en afroamerikansk spiritual basert på en bibeltekst (Jeremia 17:8-9 for å være nøyaktig), og har blitt brukt av både den amerikanske borgerrettsbevegelsen og arbeiderbevegelsen over store deler av verden. Mavis Staples’ versjon tar med seg sangen både som spiritual, borgerretts- og fagbevegelsessang.

DAM – «Born Here»

DAM har holdt på i snart 20 år og er de viktigste pionerene på den palestinske hip hop-scena. Her rapper de for anledningen på både arabisk og hebraisk om livet under den israelske okkupasjonen (med undertekst på engelsk for den som er litt rusten i både arabisk og hebraisk).

Internasjonalen

Arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag er ikke komplett uten Internasjonalen. Her på 51 språk. Den mongolske versjonen (begynner på 1:13:02) er en særlig favoritt.

https://youtu.be/0O9hSjYF2Hc

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT