Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Macron kjemper mot pappeperm i Brussel

KOMMENTAR: Trodde du at Frankrikes president Emmanuel Macron var en forkjemper for likestilling? En av disse lederne på lik linje med Justin Trudeau og Barack Obama, som kan ikle seg en t-sjorte med teksten «Sånn ser en feminist ut»? Tenk igjen!

I forrige uke var Macron i Brussel for å overbevise den europeiske unionen om å ikke tilby betalt foreldrepermisjon. Forslaget har vært på bordet i mange år i EU, og planen er å gi alle foreldre rett til 4 måneder betalt permisjon til hver av foreldrene. Men det kan ikke Macron akseptere.

Frankrike leder nå en bevegelse mot EUs forslag for å gi betalt og lik foreldrepermisjon til alle foreldre i alle EU-land.

Per i dag er franskmenn veldig fornøyde med sin mammapermisjon, siden mødre får 2,5 måneder permisjon og fedre får 11 dager. Trenger man mye mer enn det som far?, spurte fetteren min en gang, og han mente at det hadde vært fint om man kunne overføre de 11 dagene til kona si. Fedre som vil ta mer enn 11 dager pappapermisjon opplever stigma på jobb, hvor dette blir sett på som unødvendig. Derfor er det viktig med lengre og ikke-overførbar permisjon for menn, så man unngår at kvinner tar hele foreldrepermisjon uansett.

For sånn er det; det norske fedre får som permisjon kun i forbindelse med selve fødselen, tilsvarer hele pappapermisjon til franske fedre. EU foreslår at permisjonen blir betalt med et minimum av sykepenger i medlemsland. Det kan ikke Macron akseptere, fordi da må staten betale menn for å være hjemme 3,5 måneder mer enn før for hvert barn de får – og det blir dyrt.

Et annet problem er at den franske foreldrepermisjonen utgjør en sum som er mye lavere enn sykepenger. Å ha et barn får franske foreldre til å tape mye lønn. Den utbetalte foreldrepermisjon utgjør om lag halvparten i forhold til tilsvarende utbetaling av sykepenger i Frankrike (400 og 950 Euro i snitt).

Den 1. april sa Macron følgende om EU-direktivet om betalt og lik foreldrepermisjon: «Det er en vakker idé, men det vil koste for mye penger og blir uutholdelig til slutt».

Dermed prøver Macron å få andre land med, for å kjempe mot direktivet. «Hvor er likestilling han har snakket mye om?» spør en sosialistisk parlamentariker. Hvor er «Europa som beskytter» som han snakket om i hans valgperiode?

Jeg er fransk, og har ofte vært kritisk til Macrons politikk og program. Jeg mener at det er en stor forskjell mellom Macrons image internasjonalt og hans reelle politikk. Ha er jo ung, moderne og ser ut som en liberal leder, men politikken hans er verken sosial og eller fremmer likestilling.

Færre og færre fedre tar pappapermisjon i Frankrike, og en kort mammapermisjon gjør at kvinner jobber deltid eller slutter å jobbe i ett år uten lønn for å være hjemme. Da er det mye mer vanskelig å komme seg ut i arbeid igjen, og de er mer avhengig av samboeren sin. EU prøver å se fremover med tanke på likestilling, uten at det kommer i nærheten av det Norge har. Men hvis EU-direktivet blir blokkert av Frankrike, som kan følges av Tyskland og Spania i sin anti-EU-foreldrepermisjonbevegelse, er det nesten ingen sjanse for at direktivet overlever, mener Le Monde.

Takk, Macron? Sånn ser ikke en feminist ut.

Denne artikkelen ble først publisert på Maddams nettsider, 23. mai.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT