Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Antall mennesker på flukt nå over 68 millioner. Rekordhøyt tall for femte år på rad

Krig, vold og forfølgelse førte i 2017 til rekordtall i antall fordrevne mennesker, for femte året på rad. Dette melder FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i en pressemelding i dag.

Turkey. 7 year old Syrian refugee Vahide and her sister Busra
Syv år gamle Vahide holder sin lillesøster, i familiens hjem i Istanbul i Tyrkia. De har flyktet fra krigen i Syria. Foto: UNHCR / Emrah Gurel

Det store antallet flyktninger ledes an av krisen i Den demokratiske republikken Kongo, krigen i Sør-Sudan og strømmen av hundretusener med rohingya-flyktninger fra Myanmar til Bangladesh. Det er i all hovedsak utviklingsland som er mest berørt.

I sin årlige rapport Globale Trends, utgitt 19. juni, sier FNs flyktningorganisasjon UNHCR at 68,5 millioner mennesker var på flukt eller fordrevet fra sine hjem, ved slutten av 2017.

Flyktninger som har flyktet til et annet land for å unnslippe konflikt og forfølgelse, utgjorde 25,4 av de 68,5 millionene. Dette er 2,9 millioner flere enn i 2016, og den største økningen UNHCR har sett i løpet av et enkelt år. Antallet asylsøkere, de som fortsatt venter på utfallet av deres søknad om flyktningstatus per 31. desember 2017, økte samtidig med rundt 300 000 til 3,1 millioner.

Antall mennesker fordrevet internt i sine egne land utgjorde 40 millioner av det totale antallet, en liten nedgang fra 40,3 millioner i 2016.- Vi er ved et veiskille, der bedre håndtering av de som tvinges på flukt over hele verden krever en ny og langt mer omfattende tilnærming, slik at enkeltland og lokalsamfunn ikke blir overlatt til å håndtere situasjonen på egen hånd, sier FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi.

– Men det er grunn til håp. 14 land prøver allerede ut en ny plan for å reagere på flyktningsituasjoner, og i løpet av få måneder vil en ny satsing – Global Compact on Refugees – være klar til å vedtas av FNs generalforsamling. I dag, rett før Verdens flyktningdag, er mitt budskap til medlemslandene at jeg håper de støtter dette. Ingen velger å bli en flyktning, men resten av oss kan velge hvordan vi hjelper, sier Grandi.Rapporten UNHCRs Global Trends utgis hvert år i forkant av Verdens flyktningdag 20. juni, og gir en oversikt over tvungen fordrivning, basert på opplysninger samlet inn av UNHCR, offentlige myndigheter og andre partnere.

De fleste flyktninger oppholder seg i utviklingsland

Global Trends-rapporten forteller også om feilaktige forestillinger om flukt og tvungen fordriving:

Blant disse er forestillingen om at verdens fordrevne i hovedsak oppholder seg i land på den nordlige halvkule. Dataene viser at det motsatte er sant; så mange som 85 prosent av flyktningene oppholder seg i utviklingsland. Mange av flyktningene lever i desperat fattigdom og landene mottar lite støtte til å hjelpe disse gruppene.

Fire av fem flyktninger forblir i nabolandet til sine egne hjemland. Og svært mange tvinges til å flytte internt i eget land; Nesten to tredjedeler av de som tvinges til å flykte er internt fordrevne som ikke har forlatt sine egne land. Av 25,4 millioner som har flyktet til et annet land, er litt over en femtedel palestinere under oppsyn av UNRWA.

Av resten, som UNHCR er ansvarlig for, kommer to tredjedeler fra bare fem land: Syria, Afghanistan, Sør-Sudan, Myanmar og Somalia. En slutt på konflikten i noen av disse landene har potensiale til å betydelig å påvirke bildet om global fordrivning.

To andre funn fra Globale trender er at de fleste flyktninger bor i urbane områder (58 prosent) og ikke i leire eller landlige områder. I tillegg viser rapporten at den globale fordrevne befolkningen er ung; 53 prosent er barn, inkludert mange som ikke har ledsagere eller er skilt fra familiene sine.

Akkurat som med antall land som har storstilt fordriving, er antall land som mottar dem også relativt få: Tyrkia er fremdeles verdens ledende mottager av flyktninger, med en flyktningbefolkning på 3,5 millioner, hovedsakelig syrere.

Libanon, på sin side, har mottatt flest flyktninger i forhold til antall innbyggere. I alt befinner 63 prosent av alle flyktninger under UNHCRs ansvar seg i kun 10 land.

Dessverre letes det fremdeles etter løsninger for alt dette. Krig og konflikt er fortsatt de store driverne, med få synlige fremskritt mot fred. Rundt fem millioner mennesker kunne returnere til sine hjem i 2017, og de aller fleste kom tilbake fra intern fordriving.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT