Nytt håp for bevaringsverdig korallrev i Belize

Foto: Antonio Busiello, WWF
Annonse

Verdens nest største korallrev, Belize Barrier Reef, har blitt fjernet fra UNESCOs liste over akutt truede områder etter massiv innsats fra lokalbefolkningen.

uge28_artikel_Belize_Foto_Antonio_Busiello-1200x720
Foto: Antonio Busiello, WWF

I over ti år har korallrevet, Belize Barrier Reef, vært truet på grunn av konstruksjonsarbeid langs den karibiske kyst og oljeboringer i nærområdene. Da den beliziske regjeringen i oktober 2016 tillot seismiske oljeundersøkelser kun 10 kilometer fra det langstrakte korallrevet, fikk det befolkningen i Belize ut i gatene i protest.

Korallrevet er Belizes stolte bidrag til UNESCOs liste over bevaringsverdige steder og er levebrød for over halvparten av landets befolkning. Vibrasjonene fra de seismiske undersøkelsene har gått hardt utover det skjøre korallrevet og dets mangfoldige dyreliv.

Massivt press, blant annet fra demonstrasjoner og underskriftsinnsamlinger, har nå satt en stopper for noen av de truslene korallrevet står overfor. Regjeringen i Belize har suspendert de seismiske forsøkene og oljeboringene omkring korallrevet. Nå, 19 måneder senere, er korallrevet ikke lenger akutt truet og er derfor blitt fjernet fra UNESCOs liste over områder som er i kritisk fare for ødeleggelse.

– Vi har vært vitne til et fantastisk skifte. Belizerne har forsvart deres natur og vist omverdenen at det faktisk er mulig å rette opp i menneskeskapte ødeleggelser, sier Marco Lambertini, generalsekretær i Verdens Naturfond (WWF International) om utviklingen.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Korallrevene er kjente for deres store biodiversitet, og er hjemsted for noen av verdens mest fascinerende planter og dyr.

WWF har ledet en internasjonal kampanje nettopp for å stoppe ødeleggelsene av korallrevet i Belize. Fremtiden for Belize Barrier Reef og resten av verdens korallrev er imidlertid stadig usikker på lengre sikt, der særlig global oppvarming utgjør en alvorlig trussel.


Denne artikkelen ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter, 20. juli. Teksten er oversatt til norsk av Julie Janssen.

VBN-logo

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!