Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Norske banker blir stadig bedre på etisk drift, i følge Etisk bankguide

De beste bankene er fortsatt de beste, men lenger nede på listen er det flere banker som har tatt tak i arbeidet med etikk i sin virksomhet. Noen har oppnådd til dels store forbedringer.

Det mest spennende under den årlige presentasjonen av Etisk bankguide er ikke plasseringen av nummer én og to på listen, for der ligger Cultura Bank og Storebrand nokså stabilt. Snarere er spenningen knyttet til hvem som gjør de største sprangene fremover lenger nede på listen.

For framover går det for de fleste norske bankene – 14 i tallet – som er under den etiske lupen til Forbrukerrådet og Framtiden i våre hender. Gjennomsnittlig totalscore kom i år for første gang opp i 60 prosents oppnåelse av 100 mulige, og det er opp fra 51 i fjor. Da tjenesten startet i 2016 var snittet på 38 prosent.

– Inntrykket vårt er at flere og flere [banker] jobber systematisk med etikken sin, sa direktør Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.

Med årets vurdering av banker har Norge også klatret i europeisk sammenheng, ifølge Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. Vi er nå helt oppe og snuser på tetsjiktet der Sverige og Nederland ligger, av de ni landene i Europa som omfattes av undersøkelsen.

“Inntrykket vårt er at flere og flere [banker] jobber systematisk med etikken sin.”

Inger Lise Blyverket, Forbrukerrådet

Cultura Bank er aller øverst på listen med sine 98 prosent, opp 1 prosent fra i fjor. På en like klar andreplass er Storebrand med 81 prosent.

Men den beste forbedringen var det de fire bankene Sparebank 1 SR Bank, Sandnes Sparebank, Sparebanken Vest og Sparebank 1 Østlandet som stod for. Til tross for at to av dem fortsatt ligger nederst på rankinglisten ble det gjort store sprang framover, om enn fra et lavt utgangspunkt. Sparebank 1 SR Bank doblet praktisk talt sin score, fra 18 prosent oppnåelse i fjor ble det denne gangen 35 prosent.

Men Sparebank 1 Nord-Norge og Sparebank 1 SR-Bank taper i etikkonkurransen på sine fondsengasjement.

– Sparebank 1 Nord Norge og Sparebank 1 SR-Bank tilbyr fond som investerer i selskap over hele verden. Uten solide etiske retningslinjer risikerer de at pengene havner i selskaper som bidrar til alvorlig miljøskade og etiske brudd. Å følge Oljefondets minimumskrav er ikke lenger nok. De må følge de andre bankenes eksempel, særlig innen fondsforvaltning, sier Anja Bakken Riise.

Skillet mellom storbankene og lokalbankene

Sparebanken 1 Østlandet forbedret seg fra 37 prosent til 61 prosent, og kom dermed over gjennomsnittet. Leder for bærekraft og samfunn i banken, Karoline Bakka Hjertø, påpekte de store ulikhetene som kan kjennetegne bankene som er omfattet av Etisk Bankguide.

– Små lokale og regionale banker driver nokså annerledes enn de store internasjonalt rettede bankene. Vi er jo ikke involvert i kull og gruver i det hele tatt, for eksempel. Og det som i dag er definert som bærekraft har vi holdt på med i årevis, men vi har bare aldri presentert det slik på våre hjemmesider.

Hjertø mente at bankkundene blir mer og mer bevisst på etisk bankdrift. Hun gav Forbrukerrådet og FIVH honnør  for Etisk Bankguide-prosjektet, og pekte blant annet på at kriteriegrunnlaget var særdeles omfattende og grundig.

– Det er bra dere kikker oss i kortene, og vi skal være med i den bærekraftige omstillingen. Når vi skal lage nye retningslinjer vil vi invitere til oss både Forbrukerrådet og Framtiden i våre hender, for vi trenger hjelp til å operasjonalisere, sa Hjertø, og fikk bekreftende kvittering på invitasjonen med en gang fra Anja Bakken Riise.

Her kan du lese detaljene i årets Etisk Bankguide.

Flinke på korrupsjon, mindre flinke på klimaendringer

Bankene er gransket på fire forskjellige forretningsområder: Bedriftslån, prosjektfinansiering, fondsforvaltning og investering av egne midler. Det er mer enn 1 000 vurderingspunkter per bank.

I en oversikt der poenger deles ut på de forskjellige 14 kriteriene, går det fram hvor de norske bankene er flinkest, og hvor de har mer å gå på.

Oppsummert er det best innsats innen korrupsjon, arbeidstakerrettigheter og menneskerettigheter. Svakest er de norske bankene på likestilling, klimaendringer, skogsforvaltning og gruvedrift.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT