Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Greta Thunberg i Brussel med klart budskap til EU

brussel-12
Svenske Greta Thunberg har satt i gang en bevegelse av streikende skoleungdommer. Torsdag besøkte hun Brussel og talte til EU-politikere. Foto: UNRIC / Emilia Asikainen

Den 16 år gamle svenske klimaaktivisten Greta Thunberg snakket til Europakommisjonen og demonstrerte sammen med mer enn 12 000 ungdommer i Brussel, torsdag 21. februar.

— Noen sier at vi kjemper for vår fremtid, men det er ikke sant. Vi kjemper ikke for vår fremtid, vi kjemper for alles fremtid, sa Thunberg.

Thunbergs tale til EUs økonomiske og sosiale komite (EESC) ble mottatt med stående applaus. EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker var også i salen. Thunberg var i Brussel for å demonstrere sammen med klimaaktivister og skolestreikende fra i Belgia, Nederland og Tyskland, som alle marsjerte sammen i Brussels gater etter konferansen på Europakommisjonen.

Thunberg la vekt på at det nye klimamålet satt av EU for 2030 «fortsatt ikke er nok til å holde global oppvarming under 1,5 grader Celsius», og at målet er «ikke nok til å beskytte fremtiden til barn som vokser opp i dag.»

EU-målene krever at EU reduserer utslippene med 40 prosent innen 2030. Jean-Claude Juncker holdt også et innlegg under konferansen, han har foreslått å øke kuttene til 45 prosent. Thunberg krever imidlertid at EU kutter utslippene med 80 prosent dersom klimamålene fastsatt i Paris-avtalen skal kunne innfris.

— Våre politiske ledere har kastet bort flere tiår i fornektelse og passivitet. Fordi tiden vår er ute, har vi besluttet å iverksette tiltak for å rydde opp i rotet deres, sa Thunberg fra podiet til Europas politiske ledere.

— Hvis dere synes vi heller burde vært på skolen, så foreslår jeg at dere tar vår plass i gatene og streiker fra arbeidet deres, eller enda bedre – bli med oss for å få fortgang i prosessen, fortsatte hun.

brussel-7
Over 12 000 demonstrerte for klimaet i Brussel, torsdag 21. februar. Foto: UNRIC / Emilia Asikainen
brussel-5
Over 12 000 demonstrerte for klimaet i Brussel, torsdag 21. februar. Foto: UNRIC / Emilia Asikainen

Thunberg og de andre skolestreikarrangørene marsjerte sammen med rundt 12.000 studenter i gatene i Brussel før de samlet seg foran en scene satt opp ved siden av togstasjonen sør i sentrum, Gare du Midi.

De belgiske arrangørene av skolestreikene, Anuna de Wever og Kyra Gantois, var også til stede.

— Dette er utrolig, sa Thunberg fra scenen etter å ha takket de oppmøtte for å ha deltatt i klimamarsjen.

— Altfor lenge har de som sitter med makten kommet unna med å ikke bry seg om klimakrisen, men vi skal sørge for at de ikke gjør det lenger, fortsatte hun.

— Vi vil fortsette å slå til de gjør noe, sa Thunberg til jubling og sang fra ungdommene, som hadde samlet seg foran scenen for å se klimaidolet snakke. — Vi endrer ikke bare verden, vi redder verden, sa Thunberg.

Torsdagens streik var den syvende torsdagen på rad der belgisk ungdom har streiket fra skolen for å demonstrere mot politikeres manglende håndtering av klimaendringer. Skolestreikene for klima har spredt seg til flere byer Europa, som London, Berlin og Paris. Flere skolestreiker er også organisert i blant annet Sveits, Nederland, Australia, Canada, USA og Japan.

Denne artikkelen ble først publisert på UNRICs nettsider 22. februar.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT