Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Studentenes fredspris er 20 år. Vinnerne skaper stadig ny historie

fasiha20hassan
20-ÅRSJUBILEUM: Fasiha Hassan er sørafrikaner og studerer til daglig ved universitetet Witswaterrand i Johannesburg. Forrige uke ble hun tildelt Studentenes fredspris i Trondheim. Foto: Studentenes fredspris

JUBILEUM: Med lang tradisjon for å dele ut priser til modige aktivister er Studentenes Fredspris i sitt jubileumsår stadig relevant, skriver lederne av Studentenes fredspris.

Studentenes Fredspris startet som en idé blant en gjeng frivillige studenter ved den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (ISFiT). I 1999 ble prisen delt ut for første gang til Antero Da Silva og studentorganisasjonen i Øst-Timor for deres ikke-voldelige frigjøringskamp mot indonesisk okkupasjon.

Siden har prisen blitt delt ut annethvert år på vegne av norske studenter til en student eller studentorganisasjon som har gjort en særlig innsats i arbeidet for fred, demokrati og menneskerettigheter. I år feirer vi 20-årsjubileet og hedrer de foregående prisvinnerne fra Øst-Timor, Myanmar, Zimbabwe, Colombia, Vest-Sahara, Kroatia, Iran, Bahrain og Libya.

Vi feirer og anerkjenner at deres saker også er våre, at vi kjemper i fellesskap på tvers av landegrenser for fred, demokrati og menneskerettigheter.
Ingeborg Albert Rikheim, Håkon Randgaars Mikalsen og Beathe Øgård
Studentenes fredspris, NSO, SAIH

Tidligere vinnere av Studentenes Fredspris har vist at studenters stemme ikke kan ignoreres, og at de stadig skaper ny historie. I 2005 gikk prisen til den colombianske studentbevegelsen ACEU som arbeidet for fred og tilgang til utdanning i et land herjet av borgerkrig.

I dag er studentene stadig en viktig røst for å sikre en inkluderende og vellykket implementering av fredsavtalen i landet. På tampen av 2018 demonstrerte de mot budsjettkutt og økende kommersialisering av utdanning, og fikk store gjennomslag for å forsvare utdanning som en rettighet for alle. Dette er ikke en enkelthendelse.

For to år siden satte jusstudenten Hajer Sharief fra Libya inkludering av unge og kvinner i fredsbygging på agendaen i lys av sitt arbeid med FN-resolusjonen om kvinner, fred og sikkerhet. Den myanmarske studentbevegelsen, ABFSU, ble hedret for deres innsats for fred og demokrati under det langvarige militærdiktaturet i 2001.

I et mer demokratisk Myanmar arbeider de i dag for en inkluderende fredsprosess blant myndighetene og de ulike etniske minoritetene. Den unge poeten Ayat Al-Qurmerzi, som mottok prisen i 2015, ble arrestert da hun leste dikt som kritiserte monarkiet i Bahrain. Hun minner oss stadig om at grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfrihet eller forsamlingsfrihet ikke kan tas for gitt.

Når fredsprisen i år ble delt ut av norske studenter for ellevte gang, gikk den til den sørafrikanske studentaktivisten Fasiha Hassan for hennes ledende rolle i #FeesMustFall-kampanjen. #FeesMustFall startet høsten 2015 som en respons på en kraftig økning i studieavgifter ved sørafrikanske universiteter. Hassan har som en av lederne bak bevegelsen kjempet for alles rett til høyere utdanning, og hun jobber stadig for å finne konkrete løsninger.

Kampen for høyere utdanning i Sør-Afrika står på ingen måte stille, og Fasiha er bare ett eksempel på det enorme pågangsmotet som finnes blant studentmassen i landet. Siden 7. februar i år har Sør-Afrikas nasjonale studentorganisasjon, South African Union of Students, ledet an med mobilisering av store demonstrasjoner og nedstenging av flere universiteter, etter at tusener av

Dette viser hvordan studenter hver dag kjemper for sin rett til utdanning. Siste nytt er at demonstrantene har fått gjennomslag – alle studenter med utestående gjeld skal nå få lov til å registrere seg til nytt semester.

Forrige uke mottok Fasiha Hassan Studentenes Fredspris i Trondheim. Med seg på scenen hadde hun de tidligere vinnerne – studentaktivister fra hele verden. Vi feirer og anerkjenner at deres saker også er våre, at vi kjemper i fellesskap på tvers av landegrenser for fred, demokrati og menneskerettigheter.

Også i fremtiden skal vi dele ut prisen og slik gi anerkjennelse til uredde studenter. Vi skal stå samlet for at studenter skal bli hørt, i kampen for lik tilgang til høyere utdanning globalt og for internasjonal studentsolidaritet.

Skrevet av: 

Ingeborg Albert Rikheim, leder for Studentenes fredspris

Håkon Randgaard Mikalsen, leder for Norsk studentorganisasjon (NSO)

Beathe Øgård, leder for SAIH

Denne kronikken ble først publisert hos Khrono, 20. februar.

LES OGSÅ

2 KOMMENTARER

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT