Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Norske Ocean Sun blir leverandør til flytende solpark i Albania

statkraft_solpark_albania_130319-696x498
Eksempel på en enhet for flytende solkraftproduksjon fra Ocean Sun. Foto: Ocean Sun

Den flytende solparken vil få en maksimal kapasitet på 2 MW, og skal ligge på reservoaret til Banja vannkraftverk i Albania.

Det er Statkraft Albania som har signert en avtale med det norske teknologiselskapet Ocean Sun om å levere teknologien til en flytende solpark.

Banja-kraftverket ligger i Elbasan fylke, 65 km sørøst for hovedstaden Tirana. Solparken vil bestå av fire flytende enheter på 0,5 MW hver, og har en samlet investeringskostnad for Statkraft på 2,3 millioner euro.

Avtalen er den første større kommersielle kontrakten for Ocean Suns teknologi for flytende solkraftverk. Ifølge Statkraft vil prosjektet bidra til å teste ut teknologien som er utviklet basert på kompetanse fra norsk solenergi og maritim industri.

– Å teste ut ny norsk teknologi for flytende solkraft passer godt med Statkrafts strategi om å vokse innen fornybar kraftproduksjon basert på vann, vind og sol. Om teknologien viser seg vellykket og konkurransedyktig ser vi for oss at flere flytende solparker kan bli bygget i andre markeder der Statkraft er til stede, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft i en pressemelding.

Tar forbehold om lokale godkjenninger

Statkraft Albania fikk i desember 2018 foreløpig tillatelse fra albanske myndigheter til å bygge en flytende solpark i Banja basert på en såkalt feed-in-tariff. Statkraft tar forbehold om endelige godkjenninger, men solparken er planlagt å stå ferdig i 2020.

Ocean Sun ble opprettet i 2016 for utvikling og kommersialisering av en ny oppfinnelse for flytende solenergi. Gjennom å plassere solmoduler på en flytende membran oppnås kostnadseffektiv løsning samt høy virkningsgrad gjennom direkte kjøling mot vann, opplyser selskapet. Systemet kan håndtere bølger og sterk vind.

Ocean Sun ble grunnlagt av Børge Bjørneklett, Øyvind Rohn og Arnt Emil Ingulstad. Ocean Sun har mottatt støtte fra Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT