Norske Ocean Sun blir leverandør til flytende solpark i Albania

Eksempel på en enhet for flytende solkraftproduksjon fra Ocean Sun. Foto: Ocean Sun
Annonse
statkraft_solpark_albania_130319-696x498
Eksempel på en enhet for flytende solkraftproduksjon fra Ocean Sun. Foto: Ocean Sun

Den flytende solparken vil få en maksimal kapasitet på 2 MW, og skal ligge på reservoaret til Banja vannkraftverk i Albania.

Det er Statkraft Albania som har signert en avtale med det norske teknologiselskapet Ocean Sun om å levere teknologien til en flytende solpark.

Banja-kraftverket ligger i Elbasan fylke, 65 km sørøst for hovedstaden Tirana. Solparken vil bestå av fire flytende enheter på 0,5 MW hver, og har en samlet investeringskostnad for Statkraft på 2,3 millioner euro.

Avtalen er den første større kommersielle kontrakten for Ocean Suns teknologi for flytende solkraftverk. Ifølge Statkraft vil prosjektet bidra til å teste ut teknologien som er utviklet basert på kompetanse fra norsk solenergi og maritim industri.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Å teste ut ny norsk teknologi for flytende solkraft passer godt med Statkrafts strategi om å vokse innen fornybar kraftproduksjon basert på vann, vind og sol. Om teknologien viser seg vellykket og konkurransedyktig ser vi for oss at flere flytende solparker kan bli bygget i andre markeder der Statkraft er til stede, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft i en pressemelding.

Tar forbehold om lokale godkjenninger

Statkraft Albania fikk i desember 2018 foreløpig tillatelse fra albanske myndigheter til å bygge en flytende solpark i Banja basert på en såkalt feed-in-tariff. Statkraft tar forbehold om endelige godkjenninger, men solparken er planlagt å stå ferdig i 2020.

Ocean Sun ble opprettet i 2016 for utvikling og kommersialisering av en ny oppfinnelse for flytende solenergi. Gjennom å plassere solmoduler på en flytende membran oppnås kostnadseffektiv løsning samt høy virkningsgrad gjennom direkte kjøling mot vann, opplyser selskapet. Systemet kan håndtere bølger og sterk vind.

Ocean Sun ble grunnlagt av Børge Bjørneklett, Øyvind Rohn og Arnt Emil Ingulstad. Ocean Sun har mottatt støtte fra Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!