Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Sverige skriver ikke under FNs atomvåpenforbud

Sveriges utenriksminister Margot Wallström sier at de på nåværende tidspunkt ikke vil skrive under FNs atomvåpenforbud. Dette ble offentliggjort på en pressekonferanse fredag 12. juli.

— Når vi ser hele bildet, med trusler fra atomvåpen og målet om en atomvåpenfri verden, så er det komplisert. Jeg hadde ønsket at vi hadde en konvensjon som gikk å skrive under på. Man må være realist, sa Wallström under dagens pressekonferanse.

Sveriges FN-forbund er skuffet: 

— Sverige oppgir sin rolle som ett av de mest nedrustningsvennlige landene i verden. Det er helt feil signal som vi gir til omverdenen i den situasjonen vi har i dag, med økte satsinger på atomvåpen, sier Annelie Börjesson, styreleder i det svenske FN-forbundet.

Den svenske regjeringens spesialutreder anbefalte å ikke skrive under på grunn av Sveriges samarbeid med USA og Nato, og at dette samarbeidet ville bli påvirket negativt, dersom Sverige skrev under på atomvåpenforbudet.

Utenriksminister Wallström løftet under pressemøtet fram andre saker som Sverige gjør i nedrustningssammenheng. Hun holdt også fram at Sverige skal delta som observatør til konvensjonen om atomvåpenforbudet, og dermed overvåken forbudets utvikling.

— Det som gjøres innen ikkespredningsavtalen NPT og andre fora, holder ikke. Ikke-atomvåpenland må løfte sin stemme, og det er dette som gjøres gjennom atomvåpenforbudet, sier Börjesson.

Margot Wallström mener det finnes muligheter:

— Vi stenger ikke døren, blir det en ny sikkerhetspolitisk situasjon så kan vi komme tilbake til spørsmålet, sa hun.

Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT