Selv om Norge ikke har hatt en spesielt varm sommer så langt, så er den globale gjennomsnittstilstanden ganske annerledes.
Rekorden fra 2016 er slått.
Juni i år var i gjennomsnitt 0,93 grader varmere enn normen for perioden 1951 til 1980. Statistikken som viser en rekordvarm global juni kommer fra NASA.
Ifølge klimaforskeren Zeke Hausfather fra Berkeley, California, indikerer målinger hittil i juli at også denne måneden kan komme til å sette global varmerekord. Avisen Washington Post er blant de som skriver om saken.
So far we are on track for a July ~0.025C warmer than the 2017 record, but it is still too early to know for sure how it will end up: https://t.co/FdGqR3nKvt pic.twitter.com/OfAf34O7iu
— Zeke Hausfather (@hausfath) 15. juli 2019
To grader varmere i Europa
Den kraftige hetebølgen som rammet store deler av Europa i juni, bidro til den høye globale snittemperaturen. Det var også høyere temperaturer mange steder i Eurasia og i arktiske strøk, særlig på Grønland.
I Europa sett under ett var juni i år hele to grader varmere enn vanlig.
I Frankrike ble rekordnoteringen i juni målt til 45,9 grader, i byen Gallargues-le-Montueux. Landet fikk hele 13 rekordnoteringer under hetebølgen, ifølge Washington Post.
Forskningsinstituttet Copernicus Climate Change Service – EUs jordobservasjonsprogram – har registrert samme temperaturøkning som NASA, og uttaler dette, ifølge CNN:
“Slike ekstreme værsituasjoner ventes å bli mer vanlig ettersom planeten fortsetter å oppvarmes som en følge av økende konsentrasjoner av drivhusgasser”.