Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Polio nærmest utdryddet på verdensbasis

Uge34_Polio_Nigeria_CCBY_CDC_Global_
Omfattende vaksinering er nå i ferd med å utrydde polio. Foto: CDC Global / CC

Nigeria er det siste landet i Afrika som enda ikke har blitt erklært poliofritt, men med tre år uten nye utbrudd vil dette snart endres.

Det er nå tre år siden Nigeria – som er det siste landet i Afrika som fremdeles har utbrudd av polio – rapporterte et nytt utbrudd av poliovirus i landet. Dette fører til at landet nå kan søke om status som poliofritt. Får Nigeria innvilget sin søknad kan dermed hele det Afrikanske kontinentet erklæres som fritt for polio.

Rutinene i World Health Organization tilsier at et land må være uten nye tilfeller av polio i tre år, deretter ytterligere to måneder før det kan erklæres poliofritt. Med mindre det blir oppdaget noen nye tilfeller av polio i Nigeria i den nærmeste fremtid, vil landet få status som poliofritt i slutten av oktober.

Dette vil derimot ikke være første gang Nigeria erklæres fritt for polio. I 2015 ble landet klassifisert som poliofritt av WHO, men et utbrudd i 2016 førte til at de mistet sin status. Det er likevel optimisme i landet om at de har utryddet sykdommen for godt denne gangen.

Omfattende vaksinering

Polio er et ekstremt ødeleggende virus som angriper sentralnervesystemet, og forårsaker lammelser. Det finnes derimot gode vaksiner for polio, og gjennom et omfattende arbeid av UNICEF og The Gates Foundation, har frivillige – hovedsakelig unge mødre – gått fra dør til dør og vaksinert barn.

Vaksinen gis oralt i form av små drypp under tungen. Dette gjør jobben til de frivillige som deler ut og vaksinerer barna mye lettere. Da den krever mindre kompetanse og arbeid i forhold til en vaksine i sprøyteform.

Denne aggressive vaksinasjonspolitikken gjelder ikke bare i Nigeria, men også på verdensbasis. Sammenlignet med 1988 da det ble rapportert om 350 000 nye utbrudd av polio hver dag, er tallet nå redusert med 99.9%, mye av dette takket være gode vaksiner.

Hvis Nigeria får status som poliofritt vil det kun være Pakistan og Afghanistan som fremdeles rapporterer nye utbrudd av denne forferdelige sykdommen.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT