2010-tallet var det varmeste tiåret noensinne målt. Europa har aldri målt en varmere desember enn i 2019

Temperaturendering 2019 sammenlignet med gjennomsnittstemperaturen mellom 1951 og 1980. Illustrasjon: NASA
Annonse
map2019-Artboard-945
Temperaturendering 2019 sammenlignet med gjennomsnittstemperaturen mellom 1951 og 1980. Illustrasjon: NASA

2019 ble det nest varmeste året som er registrert, bare helt marginalt bak rekordåret 2016. Forrige tiår ble det varmeste tiåret noensinne. Dette bekreftes av tall både fra amerikanske NASA og EUs Copernicus Climate Change Service (C3S).

“Tiåret som nettopp er avsluttet er klart det varmeste noensinne målt”, sier GISS-direktør Gavin Schmidt i en uttalelse på NASAs hjemmesider. “Hvert tiår siden 1960-tallet har vært varmere enn det forrige», uttaler Schmidt.

Det siste året var klodens overflatetemperatur 0,98 grader varmere enn gjennomsnittet i perioden 1951-1980, i følge NASA.

Europa har aldri vært varmere enn i 2019, melder C3S.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

VIDEO: NASA / Kathrynn Mersmann

Både NASA og EUs overvåkingsorgan Copernicus Climate Change Service (C3S) har nå lagt fram global klimastatus for 2019. Nøkkelfunn fra C3Ss klimabulletin for desember 2019:

  • Den globale snittemperaturen de siste 5 årene var mellom 1,1 og 1,2 grader varmere enn i førindustriell tid.
  • Det var 3.2°C varmere i Europa i 2019 enn gjennomsnittet for 1981-2010, noe som gjør desember 2019 til den varmeste desember i Europa noensinne målt.
  • Den sterkeste oppvarmingen i fjor, sammenlignet med 1981-2010, var i Alaska og store deler av Arktis.
  • Det var svært varmt i sørøstlige Europa, sørlige Afrika og Australia, mens Canada opplevde et kjøligere år.

Tallene fra NASA og Copernicus er sammenfallende med tallene til WMO (Verdens meteorologiske organisasjon) og The Global Carbon Project.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar