Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Norske sparepenger investeres i selskaper som tjener penger på den israelske okkupasjonen

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp har undersøkt fondstilbudet til 109 forretnings- og sparebanker i Norge. Nær alle disse tjener penger på israelsk okkupasjonen av de palestinske områdene.

— Alle norske regjeringer har vært tydelige på at de israelske bosettingene på okkupert område er folkerettsstridige, og utgjør et hinder for fred. Næringsvirksomhet i disse områdene støtter opp under den ulovlige situasjonen, generalsekretær Henriette Killi Westhrin i Norsk Folkehjelp i en pressemelding.

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp har undersøkt fondstilbudet til 109 forretnings- og sparebanker i Norge. Fondene ble screenet mot elleve selskaper som i lang tid har tjent på, og medvirket til den israelske okkupasjonen av de palestinske områdene.

Henriette Westhrin, portrettfoto
Generalsekretær i Norsk folkehjelp, Henriette Westhrin. Foto: Norsk folkehjelp

Selskaper som driver med alt fra utvinning av palestinske naturressurser til finansiering av og leveranser til de israelske bosettingene på Vestbredden dukker opp i fondstilbud hos nesten alle bankene i gjennomgangen.  

— I tillegg kommer brudd på den palestinske befolkningens menneskerettigheter som følger av ulovlige israelske bosettingene, sier Killi Westhrin.

På okkupert palestinsk territorium bygges nye ulovlige bosettinger, toglinjer og murer, mens palestinske beboere mister muligheten til å dyrke egen jord og ferdes fritt. Gjennom norske fondstilbud skjer altså dette også ved hjelp av norske sparepenger.

— For palestinere betyr dette beslaglegning av jord og naturressurser, rivning av hus og tvangsflytting, skade på eiendom og livsgrunnlag, hemming av bevegelsesfrihet, og voldelige angrep og trakassering fra bosetterne. Palestinernes situasjon og brudd på grunnleggende menneskerettigheter/folkeretten er godt dokumentert av Amnesty, B’Tselem og Human Rights Watch, og i tråd med en lang rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og FNs Folkerettsdomstol i Haag, sier Killi Westhrin.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT