Norske sparepenger investeres i selskaper som tjener penger på den israelske okkupasjonen

Muren mellom Israel og Palestina. Foto: Norsk folkehjelp
Annonse
fb276402-169e-4fbf-b4d8-b3dd1c61f8e7
Muren mellom Israel og Palestina. Foto: Norsk folkehjelp

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp har undersøkt fondstilbudet til 109 forretnings- og sparebanker i Norge. Nær alle disse tjener penger på israelsk okkupasjonen av de palestinske områdene.

— Alle norske regjeringer har vært tydelige på at de israelske bosettingene på okkupert område er folkerettsstridige, og utgjør et hinder for fred. Næringsvirksomhet i disse områdene støtter opp under den ulovlige situasjonen, generalsekretær Henriette Killi Westhrin i Norsk Folkehjelp i en pressemelding.

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp har undersøkt fondstilbudet til 109 forretnings- og sparebanker i Norge. Fondene ble screenet mot elleve selskaper som i lang tid har tjent på, og medvirket til den israelske okkupasjonen av de palestinske områdene.

0b209f70-6f5b-49a2-a216-b4b89842a7ce
Generalsekretær i Norsk folkehjelp, Henriette Westhrin. Foto: Norsk folkehjelp

Selskaper som driver med alt fra utvinning av palestinske naturressurser til finansiering av og leveranser til de israelske bosettingene på Vestbredden dukker opp i fondstilbud hos nesten alle bankene i gjennomgangen.  

Annonse

— I tillegg kommer brudd på den palestinske befolkningens menneskerettigheter som følger av ulovlige israelske bosettingene,sier Killi Westhrin.

På okkupert palestinsk territorium bygges nye ulovlige bosettinger, toglinjer og murer, mens palestinske beboere mister muligheten til å dyrke egen jord og ferdes fritt. Gjennom norske fondstilbud skjer altså dette også ved hjelp av norske sparepenger.

— For palestinere betyr dette beslaglegning av jord og naturressurser, rivning av hus og tvangsflytting, skade på eiendom og livsgrunnlag, hemming av bevegelsesfrihet, og voldelige angrep og trakassering fra bosetterne. Palestinernes situasjon og brudd på grunnleggende menneskerettigheter/folkeretten er godt dokumentert av Amnesty, B’Tselem og Human Rights Watch, og i tråd med en lang rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og FNs Folkerettsdomstol i Haag, sier Killi Westhrin.

Annonse

Legg igjen en kommentar