Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Nesodden kommune støtter FNs atomvåpenforbud, og slutter seg til ICAN Cities appeal

Denne uka ble Nesodden 19. norske by eller kommune som slutter seg til det globale oppropet til støtte for FNs atomvåpenforbud, kalt ICAN Cities Appeal. Vedtaket er en oppfordring til norske myndigheter om å signere FN-traktaten som forbyr atomvåpen.

Nesodden tilsluttet den globale appellen under kommunestyremøtet 22. januar. Ordfører Truls Wickholm fikk samtidig utdelt et diplom fra Tuva Widskjold, koordinator for ICAN Norge, som bevis på at kommunen støtter et forbud mot atomvåpen.

Initiativet om at Nesodden skulle slutte seg til ICAN Cities appeal kom i en interpellasjon fra Geir Christensen i Rødt i mai 2019, og et samstemt kommunestyre vedtok forslaget.

ICAN Cities Appealer en appell til byer og kommuner om å støtte FN-traktaten som forbyr atomvåpen. Internasjonalt er byer som Washington DC, Los Angeles, Sydney, Berlin, Manchester, Hiroshima og Nagasaki en del av appellen.

I appellen står det blant annet at «Enhver bruk av atomvåpen, enten bevisst eller på grunn av feil eller uhell, vil ha katastrofale, omfattende og langvarige konsekvenser for mennesker, samfunn og miljø. Derfor støtter vi FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og oppfordrer den norske regjeringen til å bli del av avtalen.»

ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) er en global organisasjon som arbeider for å mobilisere folk i alle land til å inspirere, overbevise og presse myndighetene til forhandle om å forby atomvåpen. ICAN ble lansert i 2007 og teller 468 partnerorganisasjoner i 101 land.

Traktaten som forbyr atomvåpen ble vedtatt av FNs generalforsamling i juli 2017. Norge har ikke undertegnet traktaten, som trer i kraft når 50 stater har ratifisert den. Så langt har 80 stater signert, og 35 stater har ratifisert atomvåpenforbudet.

ICAN fikk fredsprisen i 2017 for å ha kjempet frem atomvåpenforbudet, som Nobelkomiteen anerkjente som «et viktig, kanskje avgjørende, skritt på veien mot en atomvåpenfri verden».

Dette er de norske byene som har sluttet set til ICAN Cities Appeal så langt:

 • Aurskog-Høland
 • Bamble
 • Bergen
 • Bodø
 • Hammerfest
 • Horten
 • Karlsøy
 • Kristiansand
 • Kristiansund
 • Larvik
 • Levanger
 • Mo i Rana
 • Nesodden
 • Oslo
 • Sunndal
 • Tromsø
 • Trondheim
 • Voss
 • Ålesund

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT