Nesodden kommune støtter FNs atomvåpenforbud, og slutter seg til ICAN Cities appeal

Koordinator for ICAN Norge, Tuva Widskjold, overrekker diplom til ordfører Truls Wickholm. Foto: Nesodden kommune / Stein Bjørnbekk
Annonse

Denne uka ble Nesodden 19. norske by eller kommune som slutter seg til det globale oppropet til støtte for FNs atomvåpenforbud, kalt ICAN Cities Appeal. Vedtaket er en oppfordring til norske myndigheter om å signere FN-traktaten som forbyr atomvåpen.

Nesodden tilsluttet den globale appellen under kommunestyremøtet 22. januar. Ordfører Truls Wickholm fikk samtidig utdelt et diplom fra Tuva Widskjold, koordinator for ICAN Norge, som bevis på at kommunen støtter et forbud mot atomvåpen.

Initiativet om at Nesodden skulle slutte seg til ICAN Cities appeal kom i en interpellasjon fra Geir Christensen i Rødt i mai 2019, og et samstemt kommunestyre vedtok forslaget.

ICAN Cities Appealer en appell til byer og kommuner om å støtte FN-traktaten som forbyr atomvåpen. Internasjonalt er byer som Washington DC, Los Angeles, Sydney, Berlin, Manchester, Hiroshima og Nagasaki en del av appellen.

I appellen står det blant annet at «Enhver bruk av atomvåpen, enten bevisst eller på grunn av feil eller uhell, vil ha katastrofale, omfattende og langvarige konsekvenser for mennesker, samfunn og miljø. Derfor støtter vi FN-traktaten som forbyr atomvåpen, og oppfordrer den norske regjeringen til å bli del av avtalen.»

ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) er en global organisasjon som arbeider for å mobilisere folk i alle land til å inspirere, overbevise og presse myndighetene til forhandle om å forby atomvåpen. ICAN ble lansert i 2007 og teller 468 partnerorganisasjoner i 101 land.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Traktaten som forbyr atomvåpen ble vedtatt av FNs generalforsamling i juli 2017. Norge har ikke undertegnet traktaten, som trer i kraft når 50 stater har ratifisert den. Så langt har 80 stater signert, og 35 stater har ratifisert atomvåpenforbudet.

ICAN fikk fredsprisen i 2017 for å ha kjempet frem atomvåpenforbudet, som Nobelkomiteen anerkjente som «et viktig, kanskje avgjørende, skritt på veien mot en atomvåpenfri verden».

Dette er de norske byene som har sluttet set til ICAN Cities Appeal så langt:

 • Aurskog-Høland
 • Bamble
 • Bergen
 • Bodø
 • Hammerfest
 • Horten
 • Karlsøy
 • Kristiansand
 • Kristiansund
 • Larvik
 • Levanger
 • Mo i Rana
 • Nesodden
 • Oslo
 • Sunndal
 • Tromsø
 • Trondheim
 • Voss
 • Ålesund
Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her