Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Flertall vil ha norske barn hjem fra Syria, ifølge ny undersøkelse

Human Rights Watch, Syria
Rundt 30 norske barn og 10 kvinner befinner seg fortsatt i Syria, ifølge PST. Redd barna mener barna nå må hentes hjem. Foto: Sam Tarling / Human Rights Watch / Creative Commons CC BY-NC-ND 3.0 US

Mange nordmenn stiller seg positive til å hente hjem de gjenværende norske barna i Syria, ifølge en fersk spørreundersøkelse utført av Respons Analyse.

— Dette sender et viktig signal til regjeringen om å hente hjem barna, sier Redd Barnas generalsekretær, Birgitte Lange.

En undersøkelse laget av Respons Analyse for Redd Barna viser at hele 46 prosent mener de norske barna bør hentes hjem sammen med mor, hvor mor blir straffeforfulgt iNorge. 27 prosent mener at barna bør hentes alene og at mødrene forblir i Syria.

14. januar besluttet regjeringen å hente hjem en syk femåring, hans søster og deres mor med IS-tilknytning fra den syriske interneringsleiren al-Hol. Saken splittet regjeringspartiene og førte til at Frp gikk ut av regjeringen.

— Vi frykter at kvinnene ikke er godt nok kjent med hvilke rettigheter barna og de selv har, og håper norske myndigheter aktivt jobber for å gi dem nødvendig informasjon og støtte til å få hjelp, sier Lange.

11714a04-fb92-43bc-9038-ff2be654f66f
— Vi lurer på hvor de som ikke sitter i leirene befinner seg, og hva myndighetene gjør for å undersøke deres situasjon, spør Redd barnas generalsekretær Birgitte Lange

Lange sier hun er klar over at mødrene selv må be om konsulær bistand, og at hun er kjent med at de gjenværende kvinnene i leirene ikke har bedt om å få komme til Norge.

— Vi er til stede på bakken i al-Hol-leiren og vi jobber med beskyttelse av barn i det såkalte annekset, hvor de utenlandske kvinnene og barna befinner seg. Vi vil gjerne ha tettere dialog med UD om hvordan vi kan bistå slik at disse barna så raskt som mulig kan få komme hjem til trygghet, sier Lange.

I fjor høst gikk PST ut med opplysninger om at rundt 30 norske barn og 10 kvinner befant seg i Syria. Lange uttrykker også bekymring for situasjonen til de norske barna som ikke er gjort rede for.

— Vi lurer på hvor de som ikke sitter i leirene befinner seg, og hva myndighetene gjør for å undersøke deres situasjon. Vi håper regjeringen har oversikt over de norske borgerne i Syria, men vi er bekymret for de norske barnas trygghet og ber om at det aktivt arbeides for å bistå dem, sier Lange.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT