Historisk dom i Peru: Olje- og gassvirksomhet nektes adgang til urfolks territorium

Fra et møte med tidligere ikke kontaktede urfolk. Illustrasjonsfoto: Stillbilde / video / Survivalinternational.
Annonse
Fra et møte med tidligere ikke kontaktede urfolk. Illustrasjonsfoto: Stillbilde / video / Survivalinternational.

Det statseide oljeselskapet Perupetro hadde planer om å utvikle oljesoner i nasjonalparken. På grunn av dommen må planene legges på is, melder Regnskogfondet.

Anklagen var at staten ikke beskyttet isolerte urfolk i nasjonalparken Sierra del Divisor på grensen mot Brasil.

Det var Regnskogfondets partnere ORPIO og IDL som fikk fullt medhold i lagmannsretten Loreto (Perus største fylke på størrelse med Norge), for sitt søksmål mot den peruvianske staten.

De peruvianske myndighetene har ifølge Regnskogfondet tillatt olje- og gassvirksomhet og andre aktiviteter i parken, og som ville ha truet de isolerte indianerne som lever der.

Dommen innebærer at all mulig form for aktivitet forbys i parken, og alt av planlagte seismikkundersøkelser og andre petroleumsrelaterte aktiviteter i parken vil med dette bli stoppet, melder Regnskogfondet. Myndighetene i Peru hadde sammen med det statseide oljeselskapet Perupetro, planer om å utvikle oljesoner i nasjonalparken.

– Ekstremt viktig dom

Det skal være første gang i Peru at det blir det satt et rettslig premiss om at det er uforenelig å sikre isolerte urfolks rettigheter med olje- og gassvirksomhet, noe peruanske myndigheter ikke har villet godta tidligere.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Dommen er ekstremt viktig og historisk i Peru. Hvis den blir stående så har vi klart å tette det siste hullet som står igjen for å beskytte de siste urfolkene i Peru i lovverket, sier tidligere leder for Peru- og Colombia-programmet i Regnskogfondet, Anders Krogh til NRK.

Olje- og gass er den eneste økonomiske aktiviteten myndighetene ikke har villet forby i reservater for isolerte urfolk. Denne dommen etablerer at olje- og gassvirksomhet ikke kan utføres noe sted hvor det er bevist at det bor isolerte urfolk, skriver Regnskogfondet.

Ifølge Regnskogfondet vil dommen skape presedens dersom den ikke blir anket. Anders Krogh siteres på at dersom de vinner i høyesterett etter en eventuell anke vil det skape en sterkere presedens, og det vil være slutt på all olje- og gassvirksomhet i disse områdene.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!