Øyeblikkelig portforbud i Guatemala etter kraftig korona-økning

Guatemala er hardt rammet av korona-krisen.

Vanligvis ville disse gatene vært fulle av liv. Nå er det få mennesker å se. Foto: Utviklingsfondet.
Annonse

President Alejandro Giammattei har nå annonsert totalt portforbud fra i går kveld og fram til mandag 18. mai etter at antall smittede er doblet den siste uken. Mandag bes folk om å hamstre mat før nedstengingen fortsetter.

Vanligvis ville disse gatene vært fulle av liv. Nå er det få mennesker å se. Foto: Utviklingsfondet.

Den siste tiden har økningen i smittede gått raskt oppover, med 176 nye tilfeller bare i går. Det er derfor regjeringen nå har gått til det drastiske tiltaket å stenge ned helt framover, melder Utviklingsfondet i en pressemelding. Tanken er at de som er smittet ikke skal bevege seg blant folk over to uker etter de er kvitt viruset. 

Under den totale nedstengningen blir alle bensinstasjonene stengt. Kun tungtransport kan sirkulere til havnene. Unntak gis til samfunnskritiske funksjoner, og mennesker som trenger medisinsk behandling. 

– En dobling av antall smittede på en uke i Guatemala viser hvor fort viruset plutselig kan spre seg når mottiltakene ikke er effektive, sier Jan Thomas Odegard, daglig leder i Utviklingsfondet. 

Guatemala har allerede vært i lockdown helt siden 23. mars. Det er strenge reiserestriksjoner innad i landet og flere områder har blitt isolert som følge av smitteutbrudd. Skolene er fortsatt stengt.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!
Smittevernstiltak på et lokalt marked i Guatemala. Foto: Waldo López

En rekke matmarkeder har fungert som vanlig i denne perioden, men det blir nå ikke lengre mulig. Butikker og markeder vil kun få svært begrensede åpningstider slik at folk skal få tak i det mest nødvendige. 

— Det er forståelig at myndighetene nå stenger landet helt ned, men det er bekymringsfullt at de ikke også annonserer tiltak som sikre de fattigste nok mat. I andre land har strenge tiltak ikke vært særlig effektive om folk må velge mellom sult og sykdom, sier Odegard.

Småbønder hardt rammet

Utlevering av såfrø til småbønder slik at matproduksjonen ikke stopper helt opp i krisetiden. Foto: Utviklingsfondet

Masker har blitt obligatorisk utenfor hjemmet og matsikkerheten til mange bønder står i fare. I høylandsreginonen Sierra de los Cuchumatanes opplever mange svært begrenset mobilitet og har ikke tilgang til nødvendigheter. Dette har skapt matmangel for mange av regionens sårbare familier. 

Regjeringen fortsetter altså nå de strenge tiltakene denne uken, og går enda mer drastisk til verks med totalt portforbud. Dette skjer til tross for kunngjøringen om åpningen av landet for åtte dager siden. Befolkningen gikk da raskt til gatene etter at myndighetene lovet å lempe på tiltakene, og dette har gjort at regjeringen har snudd og valgt å opprettholde de strenge begrensningene for å unngå økt smitte.

Landet har fortsatt lav testkapasitet og får ikke testet flere enn omkring 500 personer daglig. Det fryktes derfor at mørketallene kan være langt høyere. Offisielle data rapporterer at landet nå har 1518 bekreftede tilfeller av korona. Av disse er 129 nå friskmeldt. Så langt er 29 personer døde som følge av viruset. 

Tomme gater med portforbud. Foto: Waldo López
Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her