Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Vold og uro i Guatamala etter korona-nedstenging

Helgens total-portforbud førte med seg vold og uro i Guatemala. Matmangelen er prekær flere steder og befolkningens tillit til regjeringen er lav.

Det melder Utviklingsfondets mann på bakken i Guatemala, Sergio Alonzo.

Alle kjøretøy måtte stå stille og ikke-essensielle virksomheter holdes stengt. Flere urfolksmyndigheter uttrykte tydelig avvisning av tiltaket fordi det ville forårsaket store økonomiske tap for en av sektorene som allerede er mest rammet av pandemien.

Reaksjonen gjorde at regjeringen ba politiet tillate grønnsaksbønder å reise til markedene tross forbudet. Flere bønder som tok veien til de lokale markedene for å selge varene sine, ble likevel arrestert av politiet. Dette har ført til blokader på flere av landets hovedveier og hindret transporten av flere fabrikkerte mat- og konsumvarer.

Sergio Alonzo portrett
Sergio Alonzo rapporterer for Utviklingsfondet, fra bakken i Guatemala. Foto: Utviklingsfondet

— Situasjonen er bekymringsfull. Det er fortsatt kun foretatt 91 koronatester i Huehuetenango, en region med en befolkning større enn en million innbyggere. Kun to av de testede har vært positive. Det skaper mistillit i befolkningen, sier Alonzo.

Nasjonalt er det gjennomført 20.800 tester.

Økende sult 

Matmangelen blir stadig mer alvorlig over hele landet. Mer enn 70% av befolkningen er avhengige av den uformelle økonomien og landbruksproduksjonen. 

Regjeringen kom da de stengte ned landet med en rekke lovnader om krisepakker. Alonzo melder om økende misnøye fordi regjeringen ikke klarer å levere på programmene de lovet for å hjelpe befolkningen gjennom unntakstilstanden.

– Koronakrisa viser hvor avgjørende det er å styrke motstandskraften til de fattigste, der flesteparten lever av landbruk. Når bonden øker matproduksjonen og mangfoldet i åkeren på en mer skånsom måte for naturen, reduserer det fattigdom og underernæring på lang sikt. Det igjen gjør at de bedre tåler helsekriser, økonomisk motgang og klimaendringer, sier Jan Thomas Odegard, daglig leder i Utviklingsfondet.

Denne uken vil bevegelse være tillatt fra 05:00 til 17:00 og åpningen av markeder vil være tillatt, med tidsrestriksjoner. Neste helg blir det en ny total nedstenging.

Sykehusnettet er allerede sprengt i flere områder og det er mangler i nødvendige forsyninger. Regjeringen oppfordrer hotellkjeder til å tilby losji til asymptomatiske pasienter.

President Dr. Alejandro Giammattei har bedt kommunale myndigheter om å investere de økonomiske ressursene som sentralregjeringen overfører i drikkevannprosjekter, siden det vil være det beste preventive tiltaket mot viruset.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT