WHO skal granske verdens COVID-19-respons

Organisasjonens egne handlinger skal også være gjenstand for granskning.

WHO Director-General virtual briefing on the COVID-19 pandemic in Geneva.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General of the World Health Organization (WHO), holds a virtual briefing on the COVID-19 pandemic in Geneva. 15 April 2020 Foto: N Photo/Eskinder Debebe
Annonse
WHO Director-General virtual briefing on the COVID-19 pandemic in Geneva.
Tedros Adhanom Ghebreyesus er generaldirektør for Verdens helseorganisasjon (WHO). Nå skal organisasjonen granske verdens respons etter pandemiutbruddet. Her holder han en brif om covid-19, bildet er fra 15.april. Foto: N Photo/Eskinder Debebe

Tirsdag avsluttet Verdens helseorganisasjon (WHO) sin årlige generalforsamling og vedtok en resolusjon om å opprette en uavhengig granskning av verdens COVID-19-respons.

WHOs årlige samling 18. og 19. mai ble for første gang i organisasjonens historie gjennomført via videolink. Forsamlingens møteagenda bestod i all hovedsak av bekjempelsen av koronaviruset, som så langt har smittet over 4,7 millioner mennesker på verdensbasis og ført til mer enn 316.100 dødsfall verden over.

Pandemien har også ført til at milliarder av mennesker nå går en usikker fremtid i møte da selv de sterkeste økonomiene har blitt hardt rammet av viruset og dets konsekvenser.

Forsamlingen var preget av påstanden fra Det hvite hus i USA om at WHO ikke hadde handlet raskt nok i dagene som fulgte umiddelbart etter koronautbruddet for å stanse spredningen.

I et brev til WHOs generaldirektør som ble offentliggjort på Twitter på mandag, skrev USAs president Donald Trump at WHO hadde en frist på 30 dager til å gjennomføre omfattende reformer innad i organisasjonen. Ble dette ikke gjort, truet Trump med å stanse USAs pengeoverføringer til WHO for godt.

Les også: Guterres: – Dette er ikke tiden for å kutte finansiering til WHO

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Generalforsamlingen med delegater fra alle 194 medlemsland vedtok enstemmig en resolusjon som oppfordret WHOs generalsekretær, Tedros Adhanom, til raskt å øke både utviklingen, produksjonen og distribusjonen av hjelpemidler som gjør det mulig å diagnostisere og behandle koronaviruset.

WHOs generalsekretær sa i sin tale til forsamlingen at organisasjonens hovedfokus fortsatt var på å bekjempe COVID-19-pandemien med alle tilgjengelige midler:

– Vårt fokus er på å redde liv, sa han.

Tedros lovet å åpne en granskning «ved første passende tidspunkt», og ba videre om hjelp til å styrke både den globale helsesikkerhetssitasjonen og organisasjonen i seg selv.

– WHO er, som alltid, fullstendig viet til gjennomsiktighet, ansvarliggjøring og kontinuerlig forbedring, sa han. – Vi mer enn noen andre ønsker at folk skal stilles til ansvar.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar