Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Sivilsamfunn fra hele verden samlet seg online for å kreve et bærekraftig samfunn etter koronapandemien

Søndag 7. juni møttes over 350 sivilsamfunnsrepresentanter til den største globale digitale miljøkonsultasjonen noensinne. Budskapet var klart: Vi, folket, er klare for endring. Nå må verdens ledere handle.

Behovet for å gjenoppbygge verden på en bærekraftig måte etter koronapandemien var et gjennomgående budskap.

— Selv om nedstengingen av store deler av verdenssamfunnet under koronapandemien har gitt noen midlertidige miljøforbedringer, er verken klimaendringer eller miljøødeleggelser midlertidige og må takles langsiktig, sa direktøren fra FNs miljøprogram, Inger Andersen, da hun ønsket velkommen til konsultasjonene.

Den danske økonomen og miljøverneren leder i dag FNs miljøorganisasjon, som norske Erik Solheim ledet i årene 2016-2018.

— Nå må vi gjenoppbygge verden til å bli bedre og grønnere. Kartet for veien videre er fastlagt i Parisavtalen, FNs bærekraftsmål og FNs femte miljøforsamling. Om det er noe vi har lært av koronapandemien er det at verden kan samarbeide. Nå må vi gripe sjansen til å få en grønn verden. La oss skape endring sammen, oppfordret Andersen, live fra Danmark.

Direktør for FNs miljøprogram, Inger Andersen ønsket velkommen, live fra Danmark. Skjermbilde: ForUMs livestream.

Mange internasjonale prosesser som skal sikre progresjon for FNs bærekraftsmål er satt på vent på grunn av koronapandemien. Restriksjonene for å stanse smitten har også begrenset handlingsrommet sivilsamfunnet og sosiale ledere har til å samles, delta, få informasjon og bli hørt.

Skal gjenoppbyggingen av samfunnet etter pandemien bli rettferdig og bærekraftig, må sivilsamfunn involveres. Dette var budskapet fra lederen av FN miljøprograms interessegrupper, Dr. Mohamed Abdelraouf live fra Kairo:

— Nå trenger vi en grønn gjenoppbygging i harmoni med naturen, og samtaler som dette er viktig for å sikre handling. Skal vi takle de globale miljøproblemene vi nå står overfor, er vi nødt til å ta grep sammen, sa Abdelraouf.

Leder av FN miljøprograms interessegrupper, Dr. Mohamed Abdelraouf var med live fra Kairo. Skjermbilde: Fra livestream

Konsultasjonen ble arrangert av Forum for utvikling og miljø (ForUM), FNs miljøprogram og Klima- og miljødepartementet. Daglig leder i ForUM, Kathrine Sund-Henriksen, er fornøyd med det store engasjementet fra deltakerne I konsultasjonen.

— Dette har vært et viktig og nyskapende globalt samarbeid for en bedre fremtid. Mennesker fra hele verden kom sammen for å dere deres perspektiver, budskap og historier, og det overordnede budskapet var klart: Vi, folket, er klare for å handle og å tilpasse oss en ny og bærekraftig verden. Nå er det på tide våre ledere tar grep, sier Sund-Henriksen.

“Vi kan ikke gå tilbake til normalen. Normalen virket ikke”

Viktigheten av å ikke gå tilbake til normalen, men skape en ny normal, var et annet gjennomgående budskap. Hadia Sheerazi, student ved Columbia University Center on Global Energy Policy og representant for barn og unge, var blant talerne som la vekt på dette. Hun pekte også på viktigheten av at barn og unge blir bedre inkludert:

— Vi kan ikke gå tilbake til normalen. Normalen virket ikke. Den globale pandemien har gitt oss en tydelig beskjed om å gå i oss selv og finne frem det beste vi har. Det er på høy tid å bygge den fremtiden vi, verdens unge, skal arve. Unge er ikke bare en av mange interessegrupper, vi er fremtiden, sa Sheerazi live fra New York.

Student ved Columbia University Center on Global Energy Policy og representant for barn og unge, Hadia Sheerazi

Sivilsamfunnet ba verdens ledere ta ambisiøse grep

Tirsdag 9. juni vil miljøministrene ved byrået til FNs femte miljøforsamling motta innspillene fra sivilsamfunnet.

Disse innspillene vil bli sentrale for arbeidet opp mot FNs femte miljøforsamling, sa Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, som er president for den miljøforsamlingen i februar 2021.

— Deres rolle er veldig viktig. Dere har alle viktige stemmer vi trenger å høre. Hver gruppe gir oss viktig innsikt, og vi trenger kontinuerlige realitetsorienteringer fra ulike deler av verden, sa Rotevatn da han ønsket sivilsamfunnet velkommen til konsultasjonen.

Klima- og miljøminister og president for FNs femte miljøforsamling, Sveinung Rotevatn

LES OGSÅ

1 kommentar

  1. La oss få en liste over de land som deltok, og hvilke faktiske forslag som ble framlagt og hvilke av de som ble vedtatt for gjennomføring.

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT