Tangen-ansettelsen: – Oljefondets demokratiske forankring og etiske profil står på spill, sier FIVH-leder

Kritisk brev sendt til finanskomitéen før høring om Tangen-ansettelsen.

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, er medskriver av brevet til Stortingets finanskomité. Foto: FIVH.
Annonse

Ledere av sju norske sivilsamfunnsorganisasjoner har skrevet et åpent brev med kritiske spørsmål til Stortingets finanskomite.

Brevet gjelder saken om ansettelsen av Nicolai Tangen som ny toppsjef for Oljefondet, som skal opp i offentlig høring førstkommende mandag. Tangen ble ansatt 24. mars.

– Oljefondet tilhører Norges befolkning. Den demokratiske forankringen og etiske profilen til Oljefondet står nå på spill, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, i et innlegg på organisasjonens hjemmesider.

Hun er en av lederne som har undertegnet brevet. Organisasjonene som har gått sammen om brevet er Framtiden i våre hender, Attac Norge, Spire, Latin-Amerikagruppene i Norge, Changemaker, Forum for utvikling og miljø og Tax Justice Network Norge.

«Ansettelsesavtalen svekker fondets troverdighet»

Organisasjonene mener at de ulike problemene ved ansettelsen, både isolert og samlet, er alvorlige, og at prosessen ikke er i tråd med de etiske og demokratiske prinsippene som oljefondet er bygget på.

– Det etterlatte inntrykket er at det er mange spørsmål som står ubesvarte før mandagens høring. Ansettelsesavtalen gir uklare bindinger, svekker fondets troverdighet, og trygger ikke tilliten, heter det blant annet i brevet.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Les hele brevet på FIVHS hjemmesider.

Kostbar ansettelse

Tangen har drevet og eid forvaltningsselskapet AKO Capital LLP i London siden 2005 og bygd seg opp en stor personlig formue. I april sendte Norges representantskap en rekke spørsmål til hovedstyret om ansettelsen. Spørsmålene handlet mye om Tangens private økonomi og hvordan den skal organiseres når Tangen blir sjef for Oljefondet.

Ansettelsen av Nicolai Tangen som Oljefond-sjef har til nå kostet Norges Bank 1.919.199 kroner i eksterne utgifter, skrev E24/Aftenposten 16. juli i år. Beløpet inkluderer utgifter til rekrutteringsfirmaet Russel Reynold.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her