4. des 22

– Lukasjenkos krig mot egen befolkning må stoppes

"Vi anerkjenner ikke resultatet av gårsdagens ufrie valg", sier Den norske Helsingforskomité.

KRONIKK: Den norske Helsingforskomité fordømmer gjennomføringen av presidentvalget i Hviterussland, og mener sanksjonene mot Lukasjenkos regime må styrkes.

Mens flere hundre tusen misfornøyde borgere tok til gatene over hele Hviterussland for å protestere mot resultatene av gårsdagens presidentvalg, svarte Lukasjenko med overdreven maktbruk. Over tre tusen er arrestert, flere skadet og en omkommet i løpet av natten.

Vi anerkjenner ikke resultatet av gårsdagens ufrie valg. Menneskerettighetsbruddene er så grove at det internasjonale samfunnet ikke bare umiddelbart må fordømme jukset og volden, men straks innføre hardere sanksjoner mot Lukasjenko og hans regime.

Ifølge offisielle tall fikk sittende president Lukasjenko over 80 prosent av stemmene også ved dette valget, det sjette i rekken siden han kom til makten i 1994. Den brutale behandlingen av opposisjonskandidater, uavhengige journalister og observatører var heller ikke noe unntak denne gangen. Overgrepene sikret ham nok en gang en formell seier, men de store protestene viser tydelig at legitimiteten nå er så godt som ikke-eksisterende.

Myndighetene brukte både tåregass, sjokkgranater, vannkanoner og gummikuler mot de fredelige demonstrantene. Internett var koblet ut hele valgdagen. Ifølge det hviterussiske innenriksministeriet ble over 3000 demonstranter arrestert, mange på brutalt vis, og en ung mann døde av skadene etter å ha havnet under hjulene til et militært kjøretøy.

«Vi har allerede vunnet», sier likevel Svetlana Tikhonovskaja, opposisjonskandidaten som formelt fikk 10 prosent av stemmene i går. Hun viser til at hviterussere har tatt til gatene i ukesvis i fredelige demonstrasjoner, de møtte opp i tusentall for å stemme, de stemte på Tikhonovskaja og fortsatte protestene gjennom natten til tross for at myndighetene angrep med sterke midler. Hun lover å fortsette kampen for frie valg i Hviterussland og for å sette fri de mer enn 25 politiske fangene regimet holder.

Til tross for at det ble slått hardt ned på muligheten for valgobservasjon har man bilder av originale stemmeprotokoller og fulle urner som viser at Tikhonovskaja fikk flere stemmer enn Lukasjenko på flere stemmelokaler. På 20 av disse har det lykkes valgkomiteen å sende inn de reelle tallene, og de ble møtt med applaus fra borgere utenfor.

Helsingforskomiteen har fulgt situasjonen i Hviterussland tett i årevis, og samarbeidet med modige aktivister og journalister som tross all motgang har fortsatt sitt arbeid. De trenger nå internasjonal støtte og anerkjennelse mer enn noen gang.

Vi har også sett hvordan Lukasjenko lykkes i å manøvrere seg rundt sanksjoner og internasjonal fordømmelse. Det er ikke lenge siden flere sanksjoner ble lettet mot ham og hans regime. Det internasjonale samfunnet må presse på for en effektiv etterforsking for å fastslå hvem som har stått bak de ulike overgrepene slik at de får sin rettmessige, proporsjonale straff.

Samtidig bør enhver diskusjon om for eksempel norsk næringslivs investeringsmuligheter i landet umiddelbart settes på vent.

Det skylder vi de modige hviterusserne som trosser et mektig maktapparat for retten til å si sin mening og delta i frie og rettferdige valg.

Denne kronikken er skrevet av Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité, og Inna Sangadzhieva, seniorrådgiver for Den norske Helsingforskomité med Russland og Hviterussland som spesialfelt.


LES OGSÅ: Dramatisk i Hviterussland i natt: – Lukasjenko har vist seg som en tyrann

LES OGSÅ

FØLG

1,432FansLik
499FølgereFølg
804FølgereFølg
- Annonse -

SISTE NYTT