Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Dette blir Ungdommens ytringsfrihetsråd

16 unge mennesker skal møtes gjennom et år for å kartlegge hvordan det står til med ytringsfriheten.

– Vi hadde mange kvalifiserte søkere til rådet, og det var vanskelig å finne de seksten som skulle være med på arbeidet videre. Deltakerne er valgt på bakgrunn av sine erfaringer og sin kunnskap, og for å skape en god sammensetning i rådet, sier forfatter og menneskerettighetsforkjemper Nancy Herz i en pressemelding.

Unge mellom 16 og 26 år ble i sommer invitert til å søke, etter initiativ fra Norsk PEN og Fritt Ord. Da fristen gikk ut 1. juli, hadde det kommet inn 119 søknader. De 16 deltakerne som er med er ti jenter, fem gutter og én ikke-binær transperson. Deltakerne er valgt ut med tanke på representasjon ift. kjønn, alder, funksjonsvariasjon, geografi, bakgrunn og erfaring.

Les også: Nancy Herz skal lede Ungdommens ytringsfrihetsråd

— Jeg tror at vi har satt sammen et råd med folk som kan utfylle og utfordre hverandre. Samtidig har vi en felles erfaring av det å være ung i Norge i dag, og de utfordringene det bærer med seg når man skal bruke stemmen sin i det offentlige ordskiftet, sier Herz.

Deltakerne i Ungdommens ytringsfrihetsråd skal møtes fire helger gjennom skoleåret 2020-2021, og skal så komme med forslag til hvordan flere unge kan bli engasjert i den offentlige debatten.

Dette er de 16 medlemmene i rådet

Nikita Amber Abbas (19) er født og oppvokst i Oslo, med pakistansk bakgrunn. Hun har studert barne- og ungdomsarbeiderfag med studiekompetanse, og jobber nå på Universitetet i Oslo. Hun har hatt verv i bl.a. Plan International, Ungdommens rettighetsorgan, Norges Handikapforbund Ungdom, Ungdomstelefonen og Ungdomsrådet for Oslo universitetssykehus. «Jeg vil være en stemme for alle de som ikke får brukt sin. Jeg vil at alle skal bli hørt, uavhengig av hvem de er eller hvor de bor.»

Ask Berglund (24) er opprinnelig fra Helgeland, men nå bosatt i Bærum. Hen har flere års erfaring i ungdomsfrivilligheten, hovedsakelig i Skeiv Ungdom der hen har hatt både lokale og nasjonale tillitsverv. «I Ungdommens ytringsfrihetsråd ønsker jeg å kunne bidra med et perspektiv som ikke-binær transperson til problemstillingen om at noen ytringer begrenser andres ytringsfrihet og frihet til å leve et fritt liv.»

Steve Contreras (25) kommer fra Oslo, men bor i Bergen. For tiden tar han siste året ved filosofi og tredjeåret i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Gjennom studiet har han vært engasjert som city manager for Future Leaders Bergen og prosjektleder for «Innorett-dagene», en konferanse om teknologi og juss. «Mitt perspektiv som jeg vil ta med i ytringsfrihetsrådet, er at jeg vil utfordre folks ‘sikre’ kunnskaper og skape en mer ydmyk tilnærming til den.» 

Sara El-Hasan (21) er norsk-syrer og går nå sitt siste år på bachelorprogrammet i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun har tidligere vært elevrådsleder for Oslo største videregående skole Kuben, nestleder for ungdomsrådet på Stovner, frivillig ved Frivillighetssentralen på Stovner og leder for Amnesty International sin ungdomsgruppe på Kuben. «Det som motiverer meg mest til å være med i dette rådet, er at frihet har ulike former, og det å kunne ytre seg fritt uansett omstendighet er en av dem. Å kunne ytre seg fritt om viktige og ikke minst sårbare temaer, er ikke enkelt. Dette gjelder særlig for unge voksne som har en flerkulturell bakgrunn, slik som meg. Det er en stemme inni meg som jeg vil prøve å ta i bruk og trosse utfordringene med.»

Eliana Hercz (25) kommer fra Oslo. Hun er på siste år av en master i religion og samfunn ved Universitetet i Oslo. De siste årene har hun vært engasjert i brobyggings- og dialogarbeid i skolen gjennom prosjektet Jødiske veivisere og som prosjektkoordinator for Dialogpilotene. Der har hun jobbet med temaer som identitet, fordommer, utenforskap, rasisme og antisemittisme. «En fellesnevner i dette arbeidet har vært å fremme bevissthet rundt forholdet mellom ytringsfrihet og ytringsansvar, en problemstilling jeg ser fram til å jobbe med i Ungdommens ytringsfrihetsråd»

Samara Isak (18) er født i Somalia og kom til Norge da hun var ett år gammel. Hun går i tredje klasse på videregående skole, studiespesialisering. Hun har blant annet brukt stemmen sin gjennom leserinnlegg i Aftenposten. «For meg er det viktig å vise at vi unge ikke tar ytringsfriheten for gitt.» 

Sheila Feruzi Kassim (26) er født i Bergen og oppvokst både i Norge og Tanzania, hvor familien hennes opprinnelig er fra. Hun jobber som frilans film- og videoprodusent i Bergen, og er også styreleder hos Vuma Projects, hvor hun jobber tett med utfordringer innenfor ytringsfrihet. «Jeg har selv beveget meg fra høy grad av selvsensur til en bevissthet rundt ytringsfrihet og deltakelse. Gjennom ungdommens ytringsfrihetsråd ønsker jeg å bidra med refleksjoner rundt dette, og samtidig lære mer om hvordan å inkludere og engasjere flere i offentlig debatt.»

Marianne Knudsen (20) er fra Trondheim og studerer sosiologi. Hun er nestleder i Norges Handikapforbunds Ungdom, ambassadør for ungdomskampanjen Stopp hatprat, og leder podkasten «Hemma»«Jeg er både skeiv og funksjonshemmet, og kan bidra med viktige minoritetsperspektiver inn i arbeidet med ytringsfrihet.»

John-Egil Svinsås Johansen Magga (24) kommer fra Tromsø. Han studerer for tiden statsvitenskap på Universitetet i Tromsø. Han har hatt verv i bl.a. Unge Venstre, Tromsø Venstre, Norske Samers riksforbund og den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh. «Med min samiske identitet er jeg veldig opptatt av at urfolks stemmer blir hørt i dette arbeidet.»

Anna Malkenes (16) bor på Bøler og går første året på videregående skole i Oslo. Hun har har engasjert seg politisk siden hun var 11 år gammel. Hun er født på Tøyen og har gått på ungdomsskolen både i Bremanger i Sogn og Fjordane og på Skullerud, øst i Oslo. «Dette gir meg en erfaringsbakgrunn som kan bringe viktige perspektiver til arbeidet i Ungdommens ytringsfrihetsråd.»

Bibi Fatima Musavi (22) er fra Oslo, og har en bachelorgrad i journalistikk fra OsloMet. Hun studerer for tiden midtøstenstudier på Universitetet i Oslo. «Jeg kommer fra Oslo, har bodd her hele livet og bor fortsatt her på Nordstrand. Jeg ønsker å være med i rådet fordi jeg ønsker å styrke ungdommers stemme i samfunnsdebatten, særlig minoritetsungdom.»

Haydarali Nawrozi (21) kom til Norge som enslig mindreårig asylsøker for åtte år siden, og bor nå i Drammen. Han tar en bachelorgrad i statsvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge. «Gjennom å ytre oss kan vi uttrykke oss og utveksle ideer og meninger. Jeg er vokst opp i et samfunn hvor det å ytre seg var veldig begrenset og tøft, og derfor føler jeg det er ekstra viktig med ytringsfrihet.»

Agnes Nordvik (18) er fra Oslo, og går siste året på videregående skole. Som 13-åring begynte hun å delta i samfunnsdebatten, og i dag har hun flere verv, blant annet som leder for Arbeiderpartiets likestillingskampanje #Hunbørstille og juniorrådgiver i URO, ungdomsorganisasjonen til Plan International Norge. «Vi er mange som opplever netthets, og det er et demokratisk problem. Jeg gleder meg til å være med i Ungdommens ytringsfrihetsråd fordi vi trenger en samfunnsdebatt hvor alle slipper til!»

Katrine Opheim (21) kommer fra Tromsø og Kirkenes. Nå bor hun i Oslo og studerer Internasjonale studier på Universitetet i Oslo. Tidligere har hun studert to år i Kina ved United World College of Changshu China. På fritida lager hun feministisk studentradio i Radio Nova. «Jeg er opptatt av taushetskultur og strukturelle utfordringer rundt ytringsfrihet.»

Oliver Stavik (21) har vokst opp i en bygd på Romsdalskysten, men bor nå i Trondheim. Han studerer Industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU. Tidligere har han studert juss ved Universitetet i Oslo og jobbet for Norsk-Tysk Handelskammer. «Jeg takket ja til å sitte i rådet fordi ytringsfriheten ikke er – og heller ikke skal være – behagelig. Derfor må den hele tiden beskyttes mot intolerante mennesker.»

Henrik Stokken (24) kommer fra og bor i Kråkstad, utenfor Ski. Han har fagbrev som mediegrafiker og studerer for tiden samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo. Har tidligere jobbet som prosjektmedarbeider i Tankesmien Civita. «Jeg er medlem i trossamfunnet Brunstad Christian Church, og ønsker å fremme synet til unge kristne og troende i ytringsfrihetsdebatten og rådet, og hvordan man møter mennesker med andre livssyn i samfunnet.»

Norsk PENs overordnede mål med prosjektet er å bevisstgjøre unge på viktigheten av ytringsfrihet, og bidra til at flere unge vil delta i den offentlige debatten.

— Den store interessen for deltakelse i Ungdommens ytringsfrihetsråd er veldig gledelig, og vitner om et sterkt behov for et råd der unge selv kan møtes og analysere, diskutere og bryne seg på andre unges utfordringer rundt ytringsfrihet. Vi ser frem til å følge opp ungdommens vurderinger og anbefalinger for å oppnå et debattklima som inkluderer alle, sier Hege Newth, generalsekretær i Norsk PEN.

Det er Norsk PEN og Stiftelsen Fritt Ord som i fellesskap står bak Ungdomsrådet:

– Fra undersøkelser vet vi at unge mennesker er storforbrukere av sosiale medier, og samtidig at denne gruppen vegrer seg mest for å ytre seg offentlig. Fritt Ord ønsker at ungdomsrådet kan være med på å peke på utfordringer unge mennesker møter i dag, og vise alternative veier å gå, er noe vi gjerne vil bidra til, sier Anne-Lise Sognnes og Joakim M. Lie, prosjektledere for Ungdomsrådet fra Stiftelsen Fritt Ord, i en pressemelding.

Disse står bak ungdomsrådet:

Nancy Herz (24 år) er en norsk-libanesisk prisbelønt forfatter, foredragsholder og menneskerettighetsforkjemper oppvokst i Haugesund. Hun er medforfatter av boka Skamløs (Gyldendal, 2017) og brenner for ytringsfrihet, kvinners rettigheter og retten til å leve fritt.

Norsk PEN er den norske avdelingen av PEN International, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon. Fokuset er spesielt på fengslede og forfulgte forfattere, journalister og andre frie ytrere, varslervern, pressefrihet, personvern, og økt allmenn bevissthet og kunnskap om verdien av fri debatt og ytringskultur.

Fritt Ord er en privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Fritt Ord gir hvert år en lang rekke tilskudd til ulike prosjekter som stimulerer til levende debatt og uredd bruk av det frie ord, og til forskningsprosjekter på ytringsfrihetsfeltet.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT