Katastrofalt branninferno i California: «Slik ser en klimakrise ut»

Kanskje er ikke toppen nådd, siden september og oktober historisk sett er de verste brannmånedene.

Dette bildet er fra den såkalte "Woolsey Fire" i California, USA. BIldet er tatt november 2018. Foto: Wikimedia / Peter Buschmann, United States Forest Service (USDA) / Public Domain
Annonse

Skogbrannene i California er verre enn noengang. Hittil i år er over 8 millioner mål brent ned, og alvorligere tilstander kan være i vente.

– Dette tar på nervene, fordi det er historisk sett september og oktober som er de verste månedene for branner, uttalte nylig Lynne Tolmachoff til nyhetsbyrået AP. Hun er talsperson for Cal Fire, delstatens myndighetsorgan for skog- og brannvern.

Til nå i år er mer enn 2 millioner acres brent ned i California, ifølge myndighetene. Det tilsvarer over 8 millioner mål.

Varmerekord på nesten 50 grader

25 store branner pågår nå, og over 14 000 brannfolk kjemper mot flammene. Minst åtte personer er omkommet, og over 3 300 bygninger har gått tapt, ifølge Common Dreams.

Avisen Los Angeles Times melder at mange av brannene, i alle fall i Nord-California, har startet etter lynnedslag. Det har vært ekstreme temperaturer i California den siste tiden, med blant annet rekordmålingen på 49,4 grader sist helg. Det skjedde i Woodland Hills, et sted nordvest for LA.

Heten tok livet av en turgåer i Malibu Creek State Park lørdag. Hun hadde gått tur i flere timer, da hjertet stanset.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Dette er en framtid ingen bør akseptere

Klimaaktivist Bill McKibben skriver på Twitter om brannene i California:

– Slik ser en klimakrise ut.

Også Jason Hickel, britisk antropolog og skribent i blant annet The Guardian, kommenterer brannene i California:

«Se på infernoet som raser gjennom California akkurat nå, og spør deg selv: Hvis dette skjer med 1 grads oppvarming, hvordan vil det se ut med 1,5 grader? 2 grader? Dette er en framtid som ingen bør akseptere.»

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar