Katastrofalt branninferno i California: «Slik ser en klimakrise ut»

Kanskje er ikke toppen nådd, siden september og oktober historisk sett er de verste brannmånedene.

Dette bildet er fra den såkalte "Woolsey Fire" i California, USA. BIldet er tatt november 2018. Foto: Wikimedia / Peter Buschmann, United States Forest Service (USDA) / Public Domain
Annonse

Skogbrannene i California er verre enn noengang. Hittil i år er over 8 millioner mål brent ned, og alvorligere tilstander kan være i vente.

– Dette tar på nervene, fordi det er historisk sett september og oktober som er de verste månedene for branner, uttalte nylig Lynne Tolmachoff til nyhetsbyrået AP. Hun er talsperson for Cal Fire, delstatens myndighetsorgan for skog- og brannvern.

Til nå i år er mer enn 2 millioner acres brent ned i California, ifølge myndighetene. Det tilsvarer over 8 millioner mål.

Varmerekord på nesten 50 grader

25 store branner pågår nå, og over 14 000 brannfolk kjemper mot flammene. Minst åtte personer er omkommet, og over 3 300 bygninger har gått tapt, ifølge Common Dreams.

Avisen Los Angeles Times melder at mange av brannene, i alle fall i Nord-California, har startet etter lynnedslag. Det har vært ekstreme temperaturer i California den siste tiden, med blant annet rekordmålingen på 49,4 grader sist helg. Det skjedde i Woodland Hills, et sted nordvest for LA.

Heten tok livet av en turgåer i Malibu Creek State Park lørdag. Hun hadde gått tur i flere timer, da hjertet stanset.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Dette er en framtid ingen bør akseptere

Klimaaktivist Bill McKibben skriver på Twitter om brannene i California:

– Slik ser en klimakrise ut.

Også Jason Hickel, britisk antropolog og skribent i blant annet The Guardian, kommenterer brannene i California:

«Se på infernoet som raser gjennom California akkurat nå, og spør deg selv: Hvis dette skjer med 1 grads oppvarming, hvordan vil det se ut med 1,5 grader? 2 grader? Dette er en framtid som ingen bør akseptere.»

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her