Disse 10 landene tar imot flest flyktninger

Tyrkia er det landet i verden som har gitt beskyttelse til flest flyktninger de siste ti årene. Men i forhold til folketall er det ingen som er i nærheten av Libanon.

Foto: Zaynab Mayladan / Flyktninghjelpen NRC
Annonse

Dette er de ti landene som har tatt imot flest flyktninger i forhold til landets befolkning i perioden 2010–2019, ifølge Flyktninghjelpen.

(Komplett land-for-land-oversikt for verdens 222 land finner du nederst i denne artikkelen.)

1. Libanon (21,7%)

Hver femte innbygger i Libanon – 21,8 prosent av den totale befolkningen – er en flyktning.

Libanon, med en befolkning på 6 millioner, er vert for rundt 1,5 millioner syriske flyktninger. Det virkelige tallet er antakelig enda høyere fordi myndighetene i landet krevde at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) stanset registreringen av nye flyktninger i 2015. I tillegg bor det flere hundre tusen palestinske flyktninger i landet.

Libanon står i en prekær økonomisk situasjon. Landet var herjet av borgerkrig helt fram til 1990 og er et tett befolket land med en skjør politisk balanse mellom ulike etniske og religiøse grupper.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

I 2019 og 2020 har situasjonen gått fra vondt til verre. Store folkelige protester førte til at statsministeren måtte trekke seg. Arbeidsledigheten er høy, og landets valuta har falt 85 prosent i verdi, noe som har ført til at en stor del av befolkningen ikke lenger har råd til å skaffe seg det aller mest nødvendige for å overleve.

Ferske tall viser at mer enn 50 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. For syriske flyktninger er tallet enda høyere. Hele 83 prosent lever under den ekstreme fattigdomsgrensen. På toppen av en allerede vanskelig situasjon, kom korona-pandemien og eksplosjonen i Beirut, som drepte mer enn 200 mennesker, såret mer enn 6.000 og gjorde over 300.000 hjemløse.

2. Jordan (10,7 %)

Jordan har tatt imot over én million flyktninger de siste ti årene. De aller fleste fra nabolandet Syria. Selv om et mindre antall syriske flyktninger har valgt å vende tilbake, eller har reist videre til andre land, er det fortsatt 660.000 syriske flyktninger registrert av UNHCR i Jordan.

Mer enn 80 prosent av de syriske flyktningene i Jordan bor i byområder hvor de sliter med å finne arbeid og bolig. Kampen om arbeid fører ofte til spenninger mellom flyktninger og lokalbefolkningen. 20 prosent av de syriske flyktningene bor i en av de to flyktningleirene som er etablert av myndighetene i landet og blir drevet av UNHCR.

Jordan huser i tillegg 2,3 millioner palestinske flyktninger, som flyktet eller ble forvist fra hjemlandet i forbindelse med krigen i Palestina i 1947-49 og Seksdagers krigen i 1967, og deres etterkommere.

3. Tyrkia (5,1 %)

Tyrkia er det landet som har tatt imot aller flest flyktninger siden 2010, hele 4,3 millioner. Tyrkia er et stort og folkerikt land og er bedre rustet til å håndtere utfordringen enn for eksempel Libanon. Likevel er det krevende å gi beskyttelse til et så stort antall flyktninger.

Tyrkia inngikk en avtale med EU i 2016 som hindrer flyktninger i å ta seg videre til Europa. Dette har hatt alvorlige konsekvenser både for flyktningene som har kommet seg til Hellas og de som blir værende i Tyrkia.

4. Liberia (4,6 %)

Liberia er et annet land som har vist stor gjestfrihet overfor mennesker på flukt og har tatt imot 230.000 flyktninger samtidig som landet selv var i en vanskelig situasjon. Liberia hadde gjennomgått en lang og blodig borgerkrig kun få år før de åpnet dørene for flyktninger fra Elfenbenskysten.

Landet har også vært hardt rammet av ebola, noe som førte til at flyktningene fra nabolandet ikke kunne vende tilbake så raskt som UNHCR hadde lagt opp til.

5. Uganda (3,7 %)

Uganda, som har tatt imot 1,7 millioner flyktninger, har i en årrekke vært en av de største mottakerne i verden. De siste årene er det særlig flyktninger fra DR Kongo og Sør-Sudan som har fått beskyttelse, men landet har også tatt imot flyktninger fra Burundi, Somalia, Rwanda og flere andre land.

Uganda sies også å være et foregangsland når det gjelder å integrere og gi flyktningene fulle rettigheter.

6. Nauru (3,2 %)

Den lille øystaten har tatt imot båtflyktninger som forsøkte å komme til Australia, men som landets myndigheter nektet å ta imot. UNHCR har vært sterkt kritisk til avtalen Australia har gjort med Nauru og andre land og er bekymret over de kritikkverdige forholdene flyktningene lever under. Australia har nå gått med på å slutte å sende flyktninger til landet.

LES OGSÅ: – Hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde vi aldri lagt ut på denne reisen

7. Malta (2,67 %)

Malta er det vestlige landet som har tatt imot flest flyktninger i forhold til folketall. Landet ligger nær kysten av Nord-Afrika og mottar mange flyktninger og migranter som prøver å ta seg til Europa fra Libya.

Presset har blitt enda større etter at Italia har gjort det nærmest umulig for redningsfartøy å legge til land der.

LES OGSÅ: — Kjære Jøran, jeg kan fortelle deg hvordan døde barn lukter

8. Djibouti (2,65 %)

Djibouti har tatt imot nesten 27.000 flyktninger, hovedsaklig fra borgerkrigen i nabolandet Somalia. Landet er ett av de minste i Afrika og har få ressurser.

FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, roser landet for sin generøsitet og evne til å ta imot et stort antall flyktninger. «Det er et eksempel for resten av verden”, sier han.

9. Sverige (2,65 %)

Sverige har lenge vært et av de landene. Europa som har tatt i mot flest flyktninger. Men den store flyktningstrømmen til Europa i 2015, hvor veldig mange europeiske land ikke var villige til å dele på ansvaret, førte til at regjeringen innføre en midlertidig lov som begrenset flyktningers rettigheter til et minimum av det landet har forpliktet seg til gjennom internasjonale konvensjoner.

Til tross for dette tar Sverige fortsatt imot langt flere flyktninger enn de fleste europeiske land.

10. Sudan (2,5 %)

Med over én million flyktninger siden 2010 er Sudan det sjette største mottakerlandet i absolutte tall. De fleste har flyktet fra konflikten i nabolandet Sør-Sudan. Sudan er også et sentralt transittland for flyktninger fra blant annet Eritrea, Etiopia og Somalia, som forsøker å flykte til Europa.

Nordiske naboer med ulik politikk

De nordiske landene skiller seg klart fra hverandre når det gjelder valg av flyktningpolitikk og dette har ført til at de har tatt imot et svært ulikt antall flyktninger de siste ti årene:

Mens Sverige har tatt imot nesten 270.000 flyktninger har Danmark kun tatt imot 41.000 (0,7%) og Finland kun 31.000 (0,6%). Norge befinner seg i en mellomposisjon og har tatt imot 73.000 (1,4%).

Komplett land-for-land-oversikt for verdens 222 land (PDF):

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her