Vi gir deg et utvalg fra det globale nyhetsbildet. Vi lenker gjerne til andre nyhetsmedier, ikke bare egne spalter. Innspill og tips tas gjerne imot på post@transitmedia.no.

70 ÅR MED UNHCR: Mandag 14. desember markerer FNs høykommissær for flyktninger 70 år. UNHCR-sjefen selv, Filippo Grandi, mener dagen ikke gir noen grunn til å feire, når 1% av verdens befolkning enten er flyktning, internt fordrevet, asylsøker eller statsløs, som han sier en uttalelse i anledning dagen. Da organisasjonen ble opprettet i 1950, fem år etter andre verdenskrig, så var planen at organisasjonen kun skulle være et midlertidig tiltak: – Man trodde at etter tre år skulle oppgaven være løst. Men nå 70 år etter er 80 millioner mennesker tvunget på flukt i verden, sier Elisabeth Arnsdorf Haslund til Bistandsaktuelt. Hun er UNHCRs talsperson for de nordiske landene.

FN-organisasjonen UNHCR har mottatt Nobels Fredspris to ganger: I 1954 for arbeidet i Europa etter krigen, og i 1981 for sin innsats for verdens flyktninger.


333 ELEVER BORTFØRT: Sent fredag 11. desember ble en skole for 839 gutter angrepet i Kankara, nord-vest i Nigeria. Menn på motorsykler, bevæpnet med maskingæveer, angrep skolen. 333 gutter skal være bortført, melder Al Jazeera. President Muhammadu Buhari har foreløpig ikke besøkt skolen, og foreldrene krever at myndighetene nå setter i verk redningsaksjon for barna. Ingen organisasjoner har foreløpig påtatt seg ansvar for bortføringen. Skolen ligger i staten Katsine, i en region hvor Boko Haram vanligvis ikke er aktive. Islamistisk milits er mer vanlig nordøst i landet, mens Katsine og nordvest har en historie med kidnappinger, da oftere økonomisk motivert.

LES OGSÅ: Landminer lagt ut av Boko Haram dreper stadig flere, spesielt i staten Borno Nigeria. Antall som drepes av landminer i Nigeria er nå femte høyest i verden, melder The Guardian


KORONA-VAKSINE: Brasil har undertegnet en intensjonsavtale om å kjøpe 70 millioner vaksinedoser fra Pfizer/BioNTech og 100 millioner doser fra AstraZeneca. Hele befolkningen skal vaksineres mot korona i løpet av 2021. Foreløpig er situasjonen preget av krangel og kaos, melder NRK. Tallet på dødsofre er nå på over 800 hvert eneste døgn – se global korona-monitor her.

Et representantforslag skal opp i Stortinget onsdag denne uka, hvor Regjeringen kan bli instruert til å støtte India og Sør-Afrikas forslag om midlertidig oppheve patenter på medisiner i Verdens handelsorganisasjon (WTO), dersom forslaget får flertall. «Tiden for global solidaritet, for globalt samarbeid er nå. Det er umoralsk og uforståelig at man har overflod av vaksinedoser i noen land, og ingen vaksinedoser i andre land», sier John Nkengasong, i Africa Centres for Disease Control and Prevention – ifølge VG idag.

9 av 10 mennesker i fattige land vil ikke få korona-vaksinefortalte Transit magasin om forrige uke – vi følger saken tett, i alle nyhetsbrev og på Twitter – ikke minst onsdag ifm voteringen i Stortinget.


BAKTERIENES JULEKALENDER: Har du fått med deg «Bakterienes julekalender», fra journalist og forfatter Erik Martiniussen? Hver dag fram mot jul åpner Martiniussen ny kunnskap om bakteriene vi omgir oss med, og du kan følge det hele på hans blogg eller på hans Twitter-konto. Tidligere i år ga han ut boka Krigen mot bakteriene – helsekrisen som truer oss og hvordan vi kan løse den.

Vil du motta disse nyhetsbrevene direkte i din e-postboks? Meld deg på her, det er helt gratis.