Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

9 av 10 mennesker i fattige land vil ikke få korona-vaksine

Rike land har kjøpt inn doser tilstrekkelig til å vaksinere egen befolkning tre ganger.

Rike land har kjøpt inn så mye vaksine at de kan vaksinere egen befolkning tre ganger. Canada er på topp, de kan vaksinere egen befolkning hele fem ganger. Rike land som utgjør 14 prosent av verdens befolkning, har kjøpt opp 53 prosent av de mest lovende covid-19-vaksinene som nå kommer på markedet.

67 land vil derimot ikke klare å skaffe vaksine til mer enn 1 av 10, om ikke verdenssamfunnet tar grep. Det melder The People’s Vaccine Alliance.

— Ingen skal utestenges fra å få en livreddende vaksine på grunn av landet de bor i eller hvor mye penger i lomma. Men med mindre noe endrer seg dramatisk, vil milliarder av mennesker verden over ikke motta en trygg og effektiv vaksine mot COVID-19 på flere år, sier Anna Marriott, Oxfams helsedirektør, i en pressemelding.

Canada kan vaksinere egen befolkning hele fem ganger. Bildet er av statsminister Justin Trudeau. Foto: Wikimedia / CC BY 3.0

Flere internasjonale organisasjoner, som Amnesty International, Frontline AIDS, Global Justice Now og Oxfam fronter nå kravet om en folkevaksine, tilgjengelig for alle. Alliansen som kaller seg The People’s Vaccine Alliance har denne uken offentliggjort en analyse etter å ha samlet inn data fra verdens land – og de åtte ledende vaksine-kandidatene.

– Akkurat nå er vi i en situasjon der en stor del av de første vaksinene allerede har blitt snappet opp av en håndfull land som USA og Storbritannia, samt EU-landene, og på kort sikt er det veldig lite igjen til andre land. Det vi virkelig ønsker er å se en rask oppskalering av vaksineproduksjonen, slik at det er mulig å fordele i henhold til Verdens helseorganisasjons folkehelsekriterier, ikke et lands betalingsevne, sier Sidney Wong fra Leger Uten Grenser i en uttalelse.

Pfizer: Alt er kjøpt opp av rike land

Vaksinen fra Pfizer/BioNTech er godkjent i Storbritannia, og vaksinasjoner begynte der denne uka. Pfizer vil sannsynligvis motta godkjenning fra flere land innen få dager, inkludert USA. Det forventes ytterligere to vaksiner på markedet fra Moderna, og fra Oxford i samarbeid med AstraZeneca, eller avventer godkjenning fra myndighetene. Den russiske vaksinen, Sputnik, har offentliggjort gode testresultater. Fire andre kandidater er i sluttfasen av kliniske studier.

Så langt er alle vaksinasjonsdosene fra Moderna og fra Pfizer/BioNTech bestilt opp av rike land.

Derimot har Oxford/AstraZeneca lovet å tilby 64 prosent av sine vaksinasjonsdoser til utviklingsland. Og selv om de har økt produksjonskapasiteten, ser det ikke ut til at de vil nå mer enn 18 prosent av verdens befolkning neste år, i følge People’s Vaccine Alliance.

— Alle farmasøytiske selskaper og forskningsinstitusjoner som arbeider med en vaksine, må dele forskningen, den teknologisk kunnskapen og intellektuell eiendom bak vaksinen, slik at det kan produseres nok sikre og effektive doser. Regjeringer må også sikre at farmasøytisk industri setter folks liv foran fortjeneste, sier Heidi Chow fra Global Justice Now.

Oxford/AstraZeneca-vaksinen er i stor grad bestilt opp av store utviklingsland, BRIKS-land som Kina og India, slik at de fleste små utviklingsland må sette sin lit til COVAX-samarbeidet.

COVAX er en allianse opprettet etter initiativ fra Verdens helseorganisasjon (WHO), og i samarbeid med vaksinestiftelsen GAVI, hvor blant andre Norge er en av de største økonomiske bidragsyterne. COVAX-alliansen har som formål at mellom- og lavinntektsland vil få god tilgang til vaksiner.

Offentlige midler – privat fortjeneste

Pfizer har gjennom støtte fra tyske myndigheter til partneren BioNTech fått nesten 443 millioner dollar og et lån på over 118 millioner fra Den Europeiske Investeringsbanken. Pfizer skal planlegge å ta 40 dollar per person (for de to nødvendige dosene), hevder en pressemelding fra Leger Uten Grenser.

Moderna har mottatt nesten 2,5 milliarder dollar i amerikanske offentlige midler, men likevel skal selskapet ha foreslått en pris på 50-74 amerikanske dollar per person (for de to nødvendige dosene) for høyinntektsland, inkludert USA. Det er en av de høyeste prisene på en potensiell covid-19-vaksine som hittil er rapportert. Det er enda ikke klart hvilken pris de vil sette i land med lav- eller mellominntektsland. (Moderna mottok 483 millioner dollar i april472 millioner dollar i juli og 1,525 milliarder dollar i august.)

AstraZeneca har lovet å ikke ta profitt på vaksinen mens pandemien varer. AstraZeneca sier de vil selv definere hvor lenge pandemien varer. Lovnaden om null profitt gjelder altså bare så lenge AstraZeneca selv mener pandemien pågår.

The People’s Vaccine Alliance er en koalisjon av globale og nasjonale organisasjoner og aktivister, som samles under et felles krav om en «folkevaksine». Kampanjen støttes nå av statsledere, helseeksperter, trosledere og -samfunn og økonomer. Mer info: https://peoplesvaccine.org

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT