Annonse

6. januar ble den amerikanske kongressbygningen Capitol angrepet av Donald Trump-supportere, det fortelles om at så mange som over 1.000 demonstranter brøt seg inn i bygningen. Svært mange av de som brøt seg inn har koblinger til fascistiske organisasjoner og konspiratoriske miljøer som QAnon. Verden over har det strømmet på med sterke reaksjoner på det som har skjedd.

En statsleder som på hjemmebane sliter med store demonstrasjoner er Indias statsminister Narendra Modi, som de siste ukene har opplevd et opprør fra hundretusener av bønder. Han uttaler på Twitter at «demokratiske prosesser ikke kan tillates å forstyrres gjennom ulovlige protester»:

Den tyske utenriksministeren leverte assosiasjoner til fascister i Berlin «Opprørende ord blir til voldelige handlinger – på trinnene til Reichstag, og nå ved Capitol. Forakt for demokratiske institusjoner har ødeleggende effekt», uttalte den tyske utenriksministeren Heiko Maas på Twitter.

FNs generalsekretær Antonio Guterres mener det er «viktig at politiske ledere tydelig ber sine etterfølgere om å avstå fra vold, samt å respektere demokratiske prosesser og rettsstat»:

Linda Thomas-Greenfield er den som antakelig blir Joe Bidens ambassadør til FN når den nye administrasjonen tar over 20. januar.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Nigerias tidligere president Goodluck Jonathan fordømmer forsøket på å skaffe seg makt gjennom bruk av voldelige metoder, melder Bistandsaktuelt – på sin facebook-side skriver eks-presidenten: «Det er bedre å tape makt gjennom å vinne fred enn å vinne makt og tape fred. Som leder må man ikke se på egeninteresse, men å se på hva som er samfunnets beste. Det er aldri for sent å si nei til giften for heller å injisere fredens serum.»

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa kom onsdag med en uttalelse med brodd mot supermaktens tilsynelatende dobbeltmoralske holdning til demokrati:

Zimbabwes president mener USA er et dårlig eksempel og ikke bør belære verden om demokrati. Skjermdump: Twitter / Bistandsaktuelt

Irans leder Hassan Rouhani uttalte i en TV-sendt tale at «det vi har sett på i går og i dag viser for alvor hvor skjørt vestlig demokrati er, og hvor svak dets fundament er», melder Filter Nyheter.

Canadas statsminister Justin Trudeau er opprørt over hva som foregår i nabolandet – «our closest ally and neighbour»:

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier hun å ser fram til å jobbe med USAs neste president:

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, er omsider usedvanlig lite diplomatisk og påpeker respekt for demokratiske valg. Tvilsomt om Stoltenberg var like direkte når han møtte en Donald Trumps krav om større økonomiske bidrag fra NATO-landene:

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide uttaler at «Det som nå utspiller seg i Washington DC er dypt opprørende og alvorlig, og et helt uakseptabelt angrep på demokratiet. President Trump har et særlig ansvar for å sørge for at situasjonen kommer under kontroll. Kongressen må få gjennomføre de oppgavene grunnloven pålegger dem. Det er helt grunnleggende i et demokrati at den tapende part erkjenner valgnederlaget».

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her