CAPITOL-ANGREPET: Det meldes om at så mange som over 1.000 demonstranter brøt seg inn i kongressbygningen Capitol i Washington D.C. Svært mange av de som brøt seg inn har koblinger til fascistiske organisasjoner og konspiratoriske miljøer som QAnon. Verden over har det strømmet på med sterke reaksjoner på det som har skjedd; Indias statsminister Narendra Modi sliter med enorme bondeprotester på hjemmebane, og er opprørt over å se ulovlige protester i USA. Han uttaler på Twitter at «demokratiske prosesser ikke kan tillates å forstyrres gjennom ulovlige protester». FNs generalsekretær Antonio Guterres sier det er «viktig at politiske ledere tydelig ber sine etterfølgere om å avstå fra vold, samt å respektere demokratiske prosesser og rettsstat». Den tyske utenriksministeren Heiko Maas leverte assosiasjoner til fascister i Berlin «Opprørende ord blir til voldelige handlinger – på trinnene til Reichstag, og nå ved Capitol. Linda Thomas-Greenfield ber om respekt for den demokratiske prosessen – hun er den som antakelig blir Joe Bidens ambassadør til FN når den nye administrasjonen tar over 20. januar. Vi har samlet noen globale reaksjoner i Transit magasin.

Konspirasjonsteorier er et temaspor vi følger tett i dette magasinet: «Konspirasjonsteorier som ble spredd av president Trump, og i ekkokammere på nettet, spilte en sentral rolle da den amerikanske Kongressen ble stormet», skriver faktasjekkerne Faktisk.no.
HONGKONG: 53 politikere og aktivister ble onsdag morgen arrestert for brudd på den nye sikkerhetsloven innført av kinesiske myndigheter. Aktivistene og politikerne er anklaget for å undergrave landets myndigheter. Deres «lovbrudd» har vært å drive valgkamp i forkant av det planlagte valget i det lokale parlamentet i Hongkong. 

I tillegg til arrestasjonene har politiet også krevd at minst tre av Hongkongs gjenværende frie pressehus overgir dokumenter om opposisjonspolitikerne. Dette er et brudd på grunnleggende pressefrihet. Avtalen Kina og Storbritannia signerte i forbindelse med tilbakeføringen av Hongkong til Kina skulle sikre selvstyre for Hongkong frem til 2047. Kina har brutt denne avtalen.

Norsk PEN ber nå norske politikere om å stå opp for kollegaer i Hongkong«Norsk PEN oppfordrer utenriksminister Ine Marie Eriksen til å fordømme de kinesiske myndighetenes forfølgelse av opposisjonspolitikere og aktivister i Hongkong. Norsk PEN oppfordrer Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken til å vise solidaritet med sine opposisjonskollegaer. Norsk PEN oppfordrer næringsminister Iselin Nybø til å vurdere validiteten av frihandelsavtalen Norge har inngått med Hongkong — en handelsavtale som forutsetter en demokratisk utvikling.»
VAKSINER TIL AFRIKA: Sør-Afrika og Kenya er i gang med å forberede massevaksinasjon med vaksinen til University of Oxford og Astra-Zeneca. Kenya skal neste måned motta 24 millioner vaksinedoser fra produsentene, opplyste landets helseminister Mutahi Kagwe onsdag, melder NTB i ettermiddag.

Kenya har vel 97.000 smittetilfeller, mens Sør-Afrika har 1,1 millioner, ifølge Transit magasins koronamonitor. Antall døde av korona-relaterte dødsfall er hhv. 1.700 og 33.000.
NORGE I FNs SIKKERHETSRÅD: 6. januar deltok utenriksminister Ine Eriksen Søreide i debatt i FNs sikkerhetsråd. Tema var fred og sikkerhet i sårbare stater. Innlegget som Søreide holdt kan du lese i sin helhet på denne lenken. Det er nå avgjort at Norge skal styre to av sanksjonskomiteene i FNs sikkerhetsråd: (1) FNs arbeid med å straffe Nord-Korea og (2) sanksjonskomiteen mot IS/Al-Qaida.

Ny kollega til Norges ambassadør Mona Juul i FNs sikkerhetsråd blir fra 20. januar Linda Thomas-Greenfield – hun er den Joe Biden antakelig sender som ambassadør til FN i New York. Hun vokste opp i Louisiana, «i en segregert by der Ku Klux Klan regelmessig kom i helgene og brant et kors på noen gårdsplass», fortalte hun i en TED Talk i 2018.

SE VIDEO:
KULTUR: Hvor bøkene du leser kommer fra er naturligvis ikke uten betydning. Men er dette noe som bør styre lesingen? Transit Magasins Fredrik Giertsen spør forfatter og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Tonje Vold, om hennes bok «Å lese verden», Black Lives Matter, og masse annet. Les deg bereist! En guide til den moderne verdenslitteraturen

Vil du motta disse nyhetsbrevene direkte i din e-postboks? Meld deg på her, det er helt gratis.