Norsk Folkehjelp: – Legemiddelindustrien bør skamme seg når Norge får billigere vaksiner enn Sør-Afrika

Henriette Westhrin sammen med Nonhjanhla Nzama, som bor i bosettingen eNkanini i Sør-Afrika. høsten 2018. Foto: Norsk Folkehjelp
Annonse

Før helgen ble det kjent at Sør-Afrika betaler over dobbel pris for 1,5 millioner for korona-vaksinen fra AstraZeneca/Oxford.

— Hvis disse tallene faktisk stemmer, så gir det grunn for dyp bekymring. Det skal ikke være slik at land som Sør-Afrika skal betale en høyere pris for vaksiner enn Norge. Det handler om å avslutte en pandemi, det handler om mennesker. Nå er ikke tiden for profitt, sier Generalsekretær Henriette Killi Westhrin i Norsk Folkehjelp i en pressemelding.

Sør-Afrika må betale 2,5 ganger mer for vaksinen fra AstraZeneca og Oxford-universitetet enn det de fleste landene i Europa gjør, ifølge landets myndigheter, melder NTB.

— Dette understreker behovet for åpenhet i avtalene som inngås med legemiddelselskapene. Selskapene må nå offentliggjøre prisene sine, fordi hemmelige prisstrategier ikke fører til noe godt og kan til slutt true arbeidet med å sikre vaksiner til alle. Vi vet jo at ingen i verden er trygge før alle er trygge, sier Norsk Folkehjelps Westhrin.

De lavere middelinntektslandene, som Sør-Afrika, opplever nå en sterk andre smittebølge og er samtidig rammet hardest økonomisk av pandemien, med en nedgang i bruttonasjonalprodukt på mellom 8-10 prosent.

— Dette viser også at et unntak fra patentlovgivningen under en pandemi er viktig, sier Westhrin.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!
Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her