Indiske bønder har demonstrert i seks måneder: Tusener av bønder i traktorer brøt seg gjennom politibarrikader og inn i New Delhi  i forbindelse med Indias nasjonaltdag, Republikkens dag, den 26. januar. Nasjonaldag feirer datoen for Indias grunnlov,  og erstattet den britiske loven om regjering av India. Bøndene klarte å nærme seg området hvor statsminister Narendra Modi så på en militærparade.Titusenvis av bønder har slått leir i utkanten av den indiske hovedstaden helt siden november, i protest mot nye lover som deregulerer landbruket, melder Al Jazeera. Demonstrasjonene har pågått siden august.

Klimakrise: FNs utviklingsprogram (UNDP) har spurt 1,2 millioner mennesker i 50 land om deres syn på klimaendringer. Et klart flertall mener at klimaendringene er en global krise – og at klimatiltak er nødvendige. På spørsmålet om hvorvidt klimaendringene er en global krise, var det størst enighet i Storbritannia og Italia (begge 81 %), mens det var minst enighet i Moldova (50 %). Det minst populære tiltaket er overgang til plantebasert diett, kun 30 % av de spurte var enig i dette. Les hele på Transit magasin (+)

Kampen om vaksinene: Tanzanias president John Magufuli advarer sine helsemyndigheter om å omfavne korona-vaksiner fra utenlandske selskaper: «Vaksinasjoner er farlige. Hvis den hvite mann var i stand til å komme opp med vaksiner, så skulle han ha funnet en vaksine mot aids nå; han ville ha funnet en vaksine mot tuberkulose nå; han ville ha funnet en vaksinasjon mot malaria nå; han ville ha funnet en vaksine mot kreft nå”, sier Magufuli i en uttalelse ifølge Africanews.com. “Tanzanianere må være oppmerksomme slik at vi ikke blir brukt til uttesting av tvilsomme vaksiner som kan ha alvorlige konsekvenser for vår helse”. Magufuli har allerede erklært landet for covid-fritt, og han har heller ikke innført portforbud eller begrensninger på folks bevegelse for å hindre spredning.

Aleksej Navalnyjs film: Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj anklager president Vladmir Putin for korrupsjon. Det gjør han gjennom en 1 time og 50 minutter lang film, som har fått stor spredning i sosiale medier, og som også var medvirkende til de mange demonstrasjonene som fant sted sist helg – og som er planlagt førstkommende helg – over hele Russland. Hele filmen er tilgjengelig på Transit magasin

PÅ DENNE DATO: 27. januar 1945 ble konsentrasjonsleiren Auschwitz befridd. Datoen markeres som Den internasjonale minnedag for ofrene for holocaust. 27. januar 1967 ble FNs traktat for ytre rom åpnet for undertegnelse. Per i dag har 105 land ratifisert avtalen. (Kilde: På denne dato i januar)

NYHETSKALENDEREN: World Economic Forum Agenda 2021 arrangeres 25. til 29. januar. Onsdag er andre og siste dag av den årlige Norad-konferansen, som i år er heldigital. FNs sikkerhetsråd har i dag et møte med FNs regionale senter for fredsdiplomati i Sentral-Asia (UNRCCA). I morgen har utviklingsminister Dag-Inge Ulstein et digitalt møte med kontaktgruppa for utviklingsministere – tema er korona-vaksiner. (Kilde: Nyhetskalenderen)

Følg oss alle dager:

Ønsker du å motta dette nyhetsbrevet rett i din innboks? Tegn abonnement så mottar du automatisk, i tillegg får du tilgang til alt plussinnhold. Husk også at vi publiserer globale nyheter fortløpende 7 dager i uka på denne lenken. Hver mandag kl 07 publiserer vi Ukas nyhetskalender, for deg som ønsker å være i forkant av nyhetsbildet.