Vår vakt er nå: Hver dag drukner mellom tre og fem mennesker på flukt over Middelhavet

Middelhavskorrespondent Kristina Quintano rapporterer for Transit magasin hver måned om den pågående katastrofen. 233 mennesker er bekreftet druknet så langt i år, på flukt over Middelhavet:
«Ute på det forblåste dekket til forsyningsskipet VOS Triton står 77 mennesker i ring samlet til en stille markering rundt et dødt menneske. Det oransje skipet med flagg fra Gibraltar harbare noen timer tidligere reddet menneskene fra å drukne, men sammen med de 77 som ble trukket opp i live måtte en død kropp løftes om bord.»
Les hele saken på Transit magasin

«Rød lampe lyser for planeten»: Å nå 1,5-graders målet krever radikale tiltak, viser ny FN-rapport

En FN-rapport som kom ut fredag avslører hvor langt unna verden er fra å klare målene i Parisavtalen, basert på planene for utslippskutt som regjeringer over hele verden har lagt frem for det neste tiåret.
«Det er forbløffende hvor langt unna landene er fra å takle klimakrisen», sier Mohamed Adow, direktør for Power Shift Africa.
Les hele saken på Transit magasin (+)

Amnesty International vurderer ikke lenger Aleksej Navalnyj som samvittighetsfange

Amnesty International uttaler at de ikke lenger vil definere Aleksej Navalnyj som «samvittighetsfange». Amnesty Norge står bak beslutningen.
Les hele saken på Transit magasin (+)

Russland er ansvarligfor forgiftningen og drapsforsøket på den fengslede opposisjonspolitikeren Navalnyj – dette uttalte to uavhengige menneskerettighetseksperter fra FN under en pressekonferanse i Genéve i Sveits mandag. De ber også om en en internasjonal etterforskning av hendelsen. Det er spesialrapportørene Agnès Callamard og Irene Khan som sier at politikeren ble forgiftet til å sende en «klar, uhyggelig advarsel» til alle som ønsker å kritisere regjeringen.

Fra andre medier:

Afrika vaksineres

Elfenbenskysten startet korona-vaksineringen av sin befolkning mandag 1. mars. Landet mottok 504.000 doser vaksiner fra AstraZeneca gjennom vaksinesamarbeidet Covax sist fredag, melder Reuters

Medisinsk personell, lærere og sikkerhetsstyrker er prioritert i den første runden med vaksiner, som har som mål å nå 3% av befolkningen. Dette er svært langt unna målet om 60% vaksinasjonsgrad, som er kravet for flokkimmunitet mot covid-19. Elfenbenskysten har per i dag 32.791 smittetilfeller og 193 koronarelaterte dødsfall. 

Kidnappede jenter løslatt

De 279 elevene – alle jenter – som ble kidnappet fra internatskolen i Jangebe i Nigeria forrige uke er nå løslatt, sier guvernøren i delstaten Zamfara, nordvest i landet. Internatskolen i Jangebe er den fjerde skolen som har blitt angrepet i regionen på under tre måneder, melder Africanews.

Lørdag ble 27 gutter løslatt av sikkerhetsstyrker, etter at de ble kidnappet 17. februar, melder Reuters. Guttene var mellom 15 og 18 år, og var kidnappet sammen med 12 familiemedlemmer og tre ansatte ved Government Science College Kagara i delstaten Niger i Nigeria.

Journalister arrestert i Tigray

Etiopiske myndigheter har pågrepet fire journalister og mediearbeidere i Tigray-regionen. Ifølge BBC ble deres journalist Girmay Gebru tatt til fange av etiopiske regjeringssoldater i regionhovedstaden Mekele mandag kveld.

I tillegg er en lokal journalist, Tamirat Yemane, og to oversettere, Alula Akalu og Fitsum Berhane, som jobber for hhv Financial Times og nyhetsbyrået AFP også blitt arrestert de siste dagene.

Arrestasjonen skjer kun kort tid få dager etter at Etiopias statsminister Abiy Ahmed, for første gang siden militæroffensiven i november, åpnet Tigray for journalister, melder NTB/Journalisten. Myndighetene advarte om at det ventet «tiltak» dersom journalistene ikke levde opp til etiopisk standard.

Det er kun få uker siden Bistandsaktuelts reporter i Etiopia ble slått ned i sitt eget hjem. Tre bevæpnede menn trengte seg inn i boligen til Lucy Kassa i hovedstaden Addis Abeba. Angriperne tok med seg pc-en hennes og truet henne med døden dersom hun fortsatte å skrive om situasjonen i den krigsherjede Tigray-regionen, fortalte Bistandsaktuelt 9. februar. Etter vel en uke kom Kassa seg ut av landet, meldte Norads fagblad.

PÅ DENNE DATO: 1956 – Marokko erklærer seg selvstendig fra Frankrike. 1992 – Armenia, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Kirgisistan, Moldova, San Marino, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan blir medlem av FN. (Kilde: På denne dato)
NYHETSKALENDEREN: Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein deltar på en digital lansering av Det globale digitale bibliotek i Rwanda, hvor de har oversatt femti bøker fra engelsk til kinyarwanda. 2. mars er det parlamentsvalg i Mikronesia. (Kilde: Global nyhetskalender)

Følg oss alle dager:

Ønsker du å motta dette nyhetsbrevet rett i din innboks? Tegn abonnement så mottar du automatisk, i tillegg får du tilgang til alt plussinnhold. Husk også at vi publiserer globale nyheter fortløpende 7 dager i uka på denne lenken. Hver mandag kl 07 publiserer vi Global nyhetskalender, for deg som ønsker å være i forkant av nyhetsbildet.